• Statues by Night 2015.

    Freek Wolff
  • Statues by Night 2015.

    Freek Wolff

Statues by Night sluit aan bij festival Art and Food

EDE Op ruim dertig plekken in het centrum van Ede zullen zaterdag 8 oktober van 19.30 tot 22.30 uur de prachtigste levende standbeelden te zien zijn. Statues by Night sluit dit jaar aan bij het festival 'Art and food' dat in de hele maand oktober overal in Ede te bezoeken is. ,,We hebben een heel divers programma, er zijn heel verschillende stijlen te zien. Ook kinderen en amateurs, er zijn professionele beelden en prijswinnaars te zien. We hebben het zo breed mogelijk getrokken, zodat het een heel divers en een complete basis heeft," zegt Evelien Beuman van de organisatie.

Jan de Boer

Statues by Night wordt al weer voor de derde keer in het Edese centrum gehouden. De voorgaande twee edities waren een groot succes. Beuman verwacht dat het zaterdagavond ook koppen tellen wordt in Ede. ,,Vanaf de eerste editie was het in Ede gelijk een enorme drukte, terwijl wij dachten dat het eerst moest groeien. Het was gelijk een succes, en gelijk kwam iedereen bij de eerste keer. Het werkt, het is heel leuk om standbeelden in het donker te zien. Ze worden mooi belicht, er is net wat meer sfeer dan overdag. Dat het avond, nacht is voegt blijkbaar enorm veel toe."

's Avonds is het volgens Beuman meer sprookjesachtiger. ,,Daglicht is soms heel meedogenloos, je kunt alles zien. Als je een plekje overslaat met de schmink net achter je oor of een streep op je lip, dan ziet je dat al. 's Avonds zie je dat allemaal niet, het is veel zachter en beeldechter. Het werkt ook sterker door. Als je Statues by Night 's avonds houdt is het ook veel gezelliger. Het wordt weer een succes, ja. We horen veel ontzettend leuke verhalen, we gaan er graag mee door."

De kans dat het wereldkampioenschap Statues by Night ooit naar Ede komt, schat Evelien Beuman niet hoog in. ,,Dat is verbonden aan Arnhem". Het spreekt voor zich dat ook Statues by Night aansluit bij het thema van Art and Food. Er kan genoten worden van het prachtige standbeeld Liefdesrecept. ,,Er worden liefdesrecepten uitgeschreven. Er zijn reusachtige obers met zwevende dienbladen. Er is een pizzabezorger met drieënveertig dozen pizza's. In zwart wit is er een beeltenis van de Aardappeleters van Van Gogh."

De Kus van de Chef staat als aanbieding op de menukaart. ,,Er is een zingende meelmeid." Monsieur Baguette loopt rond met zijn ovenverse baguettes. Bronzen vis, kreeft of garnalen. Alles maakt het Vissersvrouwtje schoon op het visplankje op haar schoot. Ruik de echte chocolade van ChocoCandy. Een dame om van te smullen. Het is maar een greep uit de prachtige levende standbeelden die dit jaar acte de présence geven tijdens Statues by Night. ,,Er is zaterdagavond van alles te zien in het centrum van Ede. Je komt op een plek eten met een beeld Het programma is heel divers. Mooi weer is voor de opkomst natuurlijk heel belangrijk. Niet voor de beelden, bij regen spelen we altijd wel door. Dan gaan wij naar binnen, omdat het publiek daar dan ook is. Maar de schmink gaat er niet direct af door een paar regendruppels."