• Koen Wilmink

Starterslening voor koopwoning wordt afgeschaft

EDE De starterslening voor een woning wordt in Ede afgeschaft. De lening was een succesvol instrument om starters op de woningmarkt te helpen bij de financiering van een woning. In de huidige woningmarkt is het volgens wethouder Harry van Huijstee niet meer noodzakelijk om de lening te blijven verstrekken.

Jan de Boer

De starterslening was samen met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) ontwikkeld. De lening gaf vanaf het jaar 2012 mogelijkheden voor starters die op de lokale woningmarkt een huis willen kopen. ,,Dat had te maken met de economische crises, waardoor de woningmarkt slecht liep. En het was van belang om mensen te helpen om aan een koopwoning te helpen. En omdat de markt helemaal op z'n kop stond om daar lucht in te krijgen," aldus Van Huijstee.

De Starterslening bood starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier net dat beetje extra te lenen. Hierdoor was de eerste koopwoning voor velen toch haalbaar. De eerste drie jaar had de starter geen maandlasten.

De starterslening heeft volgens de wethouder heel goed gewerkt. Liefst 439 starters maakten gebruik van de mogelijkheid om een starterslening te krijgen van de gemeente Ede. ,,De markt is veranderd, de crisis is voorbij, de woningmarkt trekt aan. Het aantal aanvrage om een starterslening te krijgen lopen terug. De markt komt weer los, startersleningen hoeven niet meer te worden gegeven. Daarom gaan wij als college aan de raad voorleggen om te stoppen met de starterslening. Een extra goedkope lening verstrekken, werkt in een goedlopende markt alleen maar prijsopdrijvend."

De plannen in Ede om te starten met een Blijverslening, een lening die een woning levensloopbestendig maakt waardoor een oudere zo lang mogelijk van zijn eigen woning kan genieten, gaat de gemeente Ede niet invoeren. ,,De Blijverslening komt er niet. De Blijverslening blijkt niet aan de markt te voldoen. Er wordt onderzocht hoe dat komt."