• Robin van Lonkhuijsen

'Staaltje hoger politieke boerenbedrog'

EDE De ChristenUnie (CU) pleegt volgens het Bennekomse raadslid Alexander Vos de Wael een staaltje hoger politieke boerenbedrog. ,,Opvallend hoe de media reageerden op het bericht van Tweede Kamerlid Eppo Bruins dat de ChristenUnie de opening van Lelystad Airport een jaar wil uitstellen. Niet in april volgend jaar, maar in het tweede kwartaal 2020."

Voor Eppo Bruins lijkt volgens Vos de Wael een zorgvuldig proces en het werken aan draagvlak veel belangrijker dan april 2019 als openingsdatum. ,,Met dat laatste kunnen wij het volstrekt eens zijn. Maar waarom meldt Eppo Bruins dit niet tijdens het debat van vorige maand in de Tweede Kamer." Tweehonderd miljoen of meer investeerde Schiphol in Lelystad Airport om het geschikt te maken voor grotere passagierstoestellen. ,,De oplevering is in september en dan moet in de maanden tot april 2019 alle apparatuur getest worden. Zo'n investering laat Schiphol toch niet renteloos liggen?"

Met een jaar uitstel vliegen de vakantievliegtuigen minstens nog drie jaar tussen de 1.800 en 2.500 meter over Ede-Zuid en Bennekom, meent de Bennekommer. ,,En wanneer de herindeling tegen zit, omdat het Europese overleg hierover meer tijd neemt dan nu wordt aangenomen, dan kan het zomaar nog een aantal jaren langer gaan duren."

VERKIEZINGEN Vos de Wael vraagt zich af of de ChristenUnie de ingebruikname van Lelystad Airport over de verkiezingen van provinciale staten van maart 2019 heen wil tillen. ,,Immers de leden van de Eerste Kamer worden in mei 2019 gekozen door de leden van provinciale staten, de zogenaamde getrapte verkiezingen. De regeringspartijen hebben direct belang bij een meerderheid in de Eerste Kamer."

De andere regeringspartijen hechten grote waarde aan de groei van het aantal vluchten naar en van Schiphol, meent Alexander Vos de Wael. ,,Het is te verwachten dat dit ballonnetje van de ChristenUnie in februari wordt doorgeprikt. Alles op alles wordt door de vliegtuiglobby gezet om in het tweede kwartaal 2019 Lelystad Airport in gebruik te nemen. Draagvlak is tegen die tijd allang weer ingeslikt door de ChristenUnie."