• Maarten Weij
  • Maarten Weij

Störrig-festival met veel vuur ontvangen

EDE Meer dan drieduizend bezoekers brachten afgelopen weekend een culinaire ode aan de wilde Veluwe tijdens het Störrig-festival in Ede. Van de workshops op vrijdagavond tot aan de afsluitende wandeling op zondag werd er in Ede gegeten, geleerd, gedronken, gelachen, gebadderd en genoten. De stemming op deze eerste editie van Störrig was volgens de organisatie meer dan goed. Störrig is Veluws dialect voor ruw, ruig en vasthoudend.

Het weekend werd op vrijdag gestart met zeven ´wilde workshops´, die stuk voor stuk uitverkocht waren. In het leegstaande Van de Weerd-pand in het Straatje van de Smaak leerden de bezoekers over worst maken, Dutch Ovens, roken, chutney en meer. ,,Enthousiast over hun net verworven kookkennis gingen ze aan het einde van de avond naar huis, of hotel! Er waren namelijk Nederlanders en Vlamingen die in Ede bleven overnachten om zo meerdere dagen bij het Störrig-festival aanwezig te kunnen zijn", vertelt een woordvoerder.

Op zaterdag stroomde de stormbaan op de Mauritskazerne al snel vol met mensen die naar Ede waren gekomen om te genieten. Niet alleen van de nieuwe gerechten die acht chef-koks speciaal voor Störrig hadden bedacht, maar ook van de klanken van de Edese dj Frans Iradi, het interactieve theater van Arno Setz en Annemieke van Westerloo, verhalenvertellers, het vuurspektakel van Flames of Chaos en workshops en demonstraties. Een aantal bezoekers deed vrijwillig een stapje terug, stapte in de hottub en genoot zo vanuit het bos van het feestgedruis.

Met een wildplukwandeling, een lunch en een paar uurtjes badderen in het bos werd het festival op zondag in kleine kring voortgezet. De restjes van zaterdag werden verreikt met kruiden die de deelnemers tijdens de wandeling geplukt hadden en werden zo omgetoverd tot een lunch. ,,Hiermee werd het eerste Störrig-weekend in stijl en succesvol afgesloten."