• Wethouder Ligtelijn-Bruins

    SP Ede

SP Ede eist opheldering van wethouder over TSN deal

EDE De SP in Ede eist opheldering van wethouder Ligtelijn over de afspraken die zij gemaakt heeft rond de overname van het failliete TSN door Opella en Maanderzand. In een persbericht meldde de wethouder dat er een goede regeling zou zijn getroffen voor zowel cliënten als het personeel. In gesprekken die de SP heeft gevoerd met de betrokken medewerkers blijkt echter dat dit niet voor iedereen geldt. ,,Werknemers moeten tot wel meer dan 30% aan salaris inleveren. Onacceptabel vinden wij."

Volgens de sociale partij is in de afspraken die de gemeente heeft gemaakt geen compensatieregeling voor de getroffen medewerkers afgesproken. ,,Het is voor de werknemers nog onduidelijk hoe deze compensatie zal worden uitbetaald. In de arbeidscontracten die al zijn verstrekt is hier niets over te vinden." Dit vindt Kees Salm, woordvoerder van de SP een schandalige situatie. ,,Het is niet uit te leggen aan de mensen dat er tien miljoen euro van het zorgbudget op de plank is blijven liggen en werknemers in de thuiszorg dertig procent aan salaris moeten inleveren. De medewerkers zouden onder dezelfde arbeidvoorwaarden bij hun nieuwe werkgever aan de slag kunnen, dus ook met hetzelfde salaris. Wij eisen dan ook van de wethouder opheldering over deze deal. Er zijn aan de werknemers diverse beloftes gedaan. Zo zou hun arbeidsverleden gewoon doorlopen. Hierover staat niets in de aangeboden contracten. Dat kan nadelige gevolgen hebben bij een toekomstige reorganisatie. Wij vragen de wethouder hoe zij Opella en Maanderzand aan alle gemaakte beloftes gaat houden."

De gemeente Ede heeft een bod van thuiszorgorganisatie Buurtzorg afgeslagen, meldt de SP. Buurtzorg rekende een bedrag van 100.000 euro om de kosten te dekken. De gemeente zag dit als staatssteun en wees daarom Buurtzorg af. ,,Opella en Maanderzand krijgen van de gemeente een bedrag van 50.000 euro om de kosten van de overgang te dekken. De wethouder is wel een verklaring schuldig waarom dit dan geen staatsteun zou zijn" aldus Kees Salm. De SP is van mening dat de tien miljoen euro die nu bespaard is op het zorgbudget terug moet gaan naar de zorgbegroting om daarmee de kwaliteit van de thuiszorg en jeugdzorg fors te verbeteren.