• Freek Wolff

Sluiting spoorwegovergang Kerkweg uitgesteld

EDE De gemeenteraad besloot donderdag unaniem om de sluiting van de spoorwegovergang in de Kerkweg uit te stellen. Volgens wethouder Peter de Pater is dit uitvoerbaar, ook al had ProRail jaren geleden reeds aangekondigd dat zij de overgang in 2020 wil sluiten. Uitstel gaat de gemeente Ede wel geld kosten.

Het voorstel om de locatie op termijn te sluiten, werd wel raadsbreed aangenomen. Bijna alle fracties steunden ook een motie van het CDA om alle varianten grondig onder de loep te nemen om tot een goede wijk-wijk-verbinding te komen op deze plek. Alleen GroenLinks voelt er niet voor, omdat deze partij de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn liever besteedt aan andere zaken in de gemeente. ,,De rest van Ede zou moeten bloeden voor een nieuwe tunnel die in onze ogen niet nodig is."

Want de kans op dat alternatief voor de overgang wordt steeds groter. Door de instemming met een motie moeten de mogelijkheden in beeld komen. ,,We willen inzichtelijk hebben wat de consequenties zijn voor alle opties: een nieuwe autotunnel pal naast de Moba fietstunnel, afbuiging van de bestaande autotunnel Hakselseweg/Frankeneng ook richting Verlengde Blokkenweg, of de bouw van een nieuwe fietstunnel in combinatie met ombouw van huidige fietstunnel naar een wijk-wijk autotunnel", legde Jan Pieter van der Schans als fractievoorzitter van het CDA uit. ,,Dan kunnen we als gemeenteraad een goede beslissing nemen voor een goede wijk-wijk-verbinding."