• Bastiaan Heus

Scholieren krijgen les over smartphones in het verkeer

EDE De kinderen van de bovenbouw van basisscholen de Panta Rhei in Ede en de school met de Bijbel in Wekerom hebben dinsdag van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gehad over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer; het motto van de les was 'Aandacht op de weg'. In de maand november krijgen ook leerlingen van de Bron en de Triangel in Lunteren, de Triangel in Ede, Juliana en St. Alexanderschool in Bennekom, de Roedel in Harskamp en de Edese Montessorischool de les 'Op de fiets? Even niets…'. In 2018 volgen er nog meer lessen.

,,Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een veertig procent grotere kans op een verkeersongeval'', meldt VVN. ,,Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.''

AFSPRAKEN MAKEN Tijdens de les is samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

De leerlingen hebben in groepjes oplossingen bedacht en afspraken gemaakt om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend en in de klas opgehangen. Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets. Deze afsprakenkaart nemen ze mee naar huis om met hun ouders/verzorgers te bespreken.