• Kinderen van de Triangel met juf Miranda van Wakeren en Johan van Veldhuizen namens Stichting De Vluchtheuvel.

    Freek Wolff

Scholen Lunteren verzamelen speelgoed voor vluchtelingen

LUNTEREN Alle Lunterse scholen doen mee aan de actie rugzak, om speelgoed te verzamelen voor asielzoekerskinderen. Dit initiatief kwam van de Lunterse organisatie De Vluchtheuvel.

Freek Wolff

 

De Bron, de Sprong, de Triangel, de Wegwijzer, Nederwoud, de Ruitenbeekschool en de school met de Bijbel in de Valk ondersteunen de actie. Deze houdt in dat kinderen iets van hun eigen speelgoed aan asielzoekerskinderen geven. De Vluchtheuvel sponsort de rugzakjes, terwijl de kinderen deze vullen.

Voor de actie werkt De Vluchtheuvel samen met stichting Gave (www.gave.nl). Gave verzorgt het transport, de aflevering en de verdeling in de azc's. ,,Toen er sprake was van de komst van een azc in Lunteren, hadden we plannen om iets te betekenen voor deze mensen. Die vestiging op De Goudsberg ging toen niet door, maar dat betekent niet dat we niks kunnen doen. Met deze actie kunnen we het bestaan van vluchtelingen dichter en concreet bij de kinderen brengen. Zodat ze ook na gaan denken over wat je voor je naaste kunt betekenen'', vertelt Johan van Veldhuizen namens De Vluchtheuvel.

ROULEREN De scholen komen via een roulatiesysteem per jaar aan de beurt. Dit jaar gaat de Triangel 170 rugzakjes vullen, waarna verdeling volgt. Om de komende jaren zoveel mogelijk scholen mee te laten doen, zijn sponsoren van harte welkom, laat De Vluchtheuvel weten. ,,Met alle basisscholen uit Lunteren dragen wij deze actie een warm hart toe en tegelijk zal voor veel kinderen deze actie ook een leermoment kunnen zijn", aldus de organisator.

In Nederland en ook in Lunteren komen steeds meer gezinnen wonen die zijn gevlucht vanwege oorlogsgeweld, waardoor zij niet meer terug kunnen naar hun eigen land.

NIEUW LEVEN ,,De kinderen uit deze gezinnen hebben alles achter moeten laten en gaan hier een nieuw leven proberen op te bouwen. Speelgoed hebben ze weinig of niet. Vandaar dat wij de leerlingen per gezin één rugzak meegeven. Deze rugzak mogen zij vullen met nieuw of gebruikt speelgoed, mits in goede staat en compleet. Deze rugzakjes worden gegeven aan de kinderen van vluchtelingen in heel Nederland. De Vluchtheuvel te Lunteren sponsort onze school door het geven van deze rugzakjes en het mogelijk maken van het transport. Stichting Gave zorgt vervolgens voor de verspreiding van de rugzakjes door het hele land", vertelt Klazien van der Vlist, directeur van De Triangel.

INLEVEREN De rugzak kunnen leerlingen  van De Triangel tot vrijdag 15 december gevuld inleveren bij de leerkrachten. ,,We hopen dat ouders de actie van harte ondersteunen, zodat ook de kinderen die het minder hebben in de feestelijke decembermaand blij gemaakt kunnen worden met een gevulde rugzak! We vermoeden dat dit goed zal komen, want de eerste gevulde zakken zijn al binnen", zegt Van der Vlist.

Vlak voor de kerstvakantie zullen kinderen op minimaal veertien azc's in Nederland een rugtasje ontvangen met speelgoed en schrijfwaren.