• Ted Walker

Ruiter valt van paard bij het Wekeromse Zand

WEKEROM Bij het Wekeromse Zand viel vrijdagochtend een jonge vrouw van haar paard. Zij liep hierdoor letsel op. Het paard ging er meteen vandoor. De uit België afkomstige Jaques Claeys zag even verderop in het gebied het bezaldelde paard zonder ruiter, raakte bezorgd en belde het noodnummer. ,,Dat paard was heel erg schichtig. Het rende eerst op ons af, stopte en rende vervolgens met een bocht om ons heen. Daarna hebben we het dier niet meer gezien Dat kon niet goed zijn'', vertelt Claeys.

 

Ted Walker

 

Naast een ambulance en de politie zette de centralist van de meldkamer ook de jachtopzichter van de gemeente Ede in om op zoek te gaan naar een slachtoffer. De jachtopzichter kent veel bosgebieden als zijn broekzak en beschikt ook over een voertuig dat goed vooruit komt in bos- en heidegebieden.

 

Toen de jachtopzichter samen met handhavers van de gemeente Ede ter plaatse was, kwam het slachtoffer, met een collega-ruiter en haar paard, net naar de ingang van het Wekeromse Zand toegelopen. Hulpverleners van de brandweer en de ambulancedienst zochten op dat moment op een andere plek, maar waren snel terug toen eenmaal bekend was waar het slachtoffer zich bevond. 

 

,,Het zou mooi zijn als mensen die de bossen ingaan een app op de telefoon hebben, waarmee zij hun coördinaten kunnen bepalen. Wij kunnen die dan intoetsen en direct de locatie van een slachtoffer bepalen'', zegt één van de hulpverleners.

 

Het slachtoffer werd met onder meer letsel aan een pols vervoerd naar het ziekenhuis in Ede. Het paard is ook terecht, die wist zelf de weg naar huis.