ROC-studenten in finale Vakkanjers

EDE Yoeri Guliker (18) en Ard van Schoonhoven (17), tweedejaars studenten Mechatronica van ROC A12 in Ede, staan 8 april samen in de finale van de Vakkanjers voor het onderdeel 'CAD-tekenen met Inventor'.

De Vakkanjer-wedstrijden zijn hét podium voor technisch talent in het mbo. In vakken als CAD-tekenen, CNC-verspanen, lassen, plaatconstructie, elektrotechniek gebouwen en mechatronica gaan zij de strijd aan met vakgenoten. Leuk én leerzaam: door deelname wordt de student een nog betere vakman en werken ze aan skills als samenwerken en werken onder druk.

,,Het is vrij uitzonderlijk dat maar liefst twee studenten van één school meedingen naar deze eervolle titel", vertelt docent Ben van den Hoogen. ,,We hebben met Yoeri en Ard twee heel sterke kandidaten aangedragen. Ze kunnen allebei goed tekenen, maar ze zijn vooral ook heel enthousiast om mee te doen. Voor onze studenten is het interessant dat ze meer kunnen doen tijdens de opleiding. We scharen dit onder de zogenaamde 'excellentieprojecten'. De studenten onderscheiden zich hiermee en leren extra over in dit geval innovatie en nieuwe technologie. Wij bieden onze studenten graag meer dan alleen het basisaanbod."

Yoeri en Ard begonnen dit jaar met 250 Vakkanjer-deelnemers in 20 verschillende disciplines. Daaruit werd een selectie gekozen die deelnam aan een masterclass CAD-tekenen en daarna aan de vervolgronde op de grootste vakbeurs, Technishow in de Jaarbeurs. ,,Tijdens de beurs hebben we vier dagen achter de computer gezeten en zelfstandig diverse opdrachten gemaakt. Daar kwam het aan op technisch inzicht en het goed kunnen schakelen van 2D naar 3D. Het heeft mij inzicht gegeven welke mogelijkheden er allemaal zijn in dit vakgebied", vertelt Ard. ,,De beurs was zowel mentaal als fysiek een uitdaging, maar voor ons wel heel leerzaam. Ik ben na die dagen bijvoorbeeld veel beter geworden met het Inventor-programma en behaal zo een aardige voorsprong", vult Yoeri aan. Dankzij het goede behaalde resultaat van deze opdrachten zijn Yoeri en Ard als twee van de vijf finalisten uit de bus gerold.

FINALE De finale vindt op 8 april plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. De finale bestaat uit het ontwerpen en tekenen van een volledig 3D-model met behulp van Inventor. In 2D-productietekeningen moeten samenstellingen en alle bijbehorende onderdelen geplaatst worden inclusief alle informatie zoals maatvoering, toleranties, passingen, ruwheidswaarden en onderdeellijsten. Daarnaast moeten Yoeri en Ard een presentatie in 3D maken met behulp van Exploded Views. De uiteindelijke winnaar gaat door naar de Europese finale in Zweden.

FOTOBIJSCHRIFT Yoeri Guliker (achter) en Ard van Schoonhoven, zijn beide tweedejaars student Mechatronica bij ROC A12 in Ede. Op 8 april staan ze samen in de finale van de landelijke Vakkanjer-verkiezing. Docent Ben van de Hoogen (r) is trots dat hij maar liefst twee sterke kandidaten kon laten meedingen.