• Rob de Nijs: ,,Als ik het doe dan moet het wel goed zijn. -

    William Rutten

Rob de Nijs: 'Geluk is lastig te definiëren'

BENNEKOM Rob de Nijs is zanger, maar ook vader en echtgenoot. De Nijs kijkt tevreden terug op zijn leven en hoopt dat het nog even voortduurt. Hij is redelijk makkelijk te kwetsen, maar stelt zich toch liever kwetsbaar op dan dat hij een masker op zet. Zijn lijfspreuk? ,,Als ik het doe dan moet het wel goed zijn."

Ted Walker

Leeftijd: 76

Woonplaats: Bennekom

Burgerlijke staat: Gehuwd

Beroep: Zanger

Vrijwilligerswerk: In het verleden deed ik enkele ambassadeursschappen. Momenteel ben ik beschermheer van Hulphondenschool De Click.

Hobby´s: Lezen, muziek luisteren.

Hoeveel uur besteed je per dag aan sociale media? Dat wisselt nogal. Gemiddeld twee uur?

Prettigste moment van de dag? De ochtend.

Waarom de ochtend? In de ochtend kan ik mijn longen weer vullen met verse, frisse lucht. Dat is een fijn moment. Wakker worden na een avond werken en frisse lucht opsnuiven. Of ik me goed voel, is wel afhankelijk van hoe de avond daarvoor verliep. Was het een chaotische avond en voelde ik me niet fijn, dan kan ik daar de hele volgende dag last van hebben. Maar was het een feestje of kon ik redelijk op tijd naar bed, dan word ik ook fijn wakker en is de ochtend, en vaak de rest van de dag, ook een feestje

Je bent dus in zekere zin slaaf van je werk en de bijbehorende energie? Ja, in zekere zin wel. Ik hang mezelf niet zo op aan emoties. Als ik me rot voel, dan is dat zo. Alles komt toch altijd weer op zijn pootjes terecht. Maar hoe ik me voel, is wel meestal een gevolg van mijn werk. Als het niet lekker gaat, kan ik me echt zwaar voelen en als de creatieve energie goed stroomt voel ik mij als in de hemel. En aan dat gevoel ben ik wel een beetje verslaafd.

Het is de leuning van het leven geworden? Ja absoluut.en die heb je ook nodig als je een vak hebt waarin impulsiviteit er voor zorgt dat je nooit weet wat er de volgende dag gaat gebeuren.

Wat zou je graag doen, maar heb je nog nooit gedaan? Ik kan niets bedenken.

Helemaal niets? (Stilte) Weet je, ik heb zo vaak gedaan wat ik wilde. Ik heb geen prangende kwesties meer die ik wil doen voordat ik het hoekie om ga. Ik vind het leuk om iedere dag nog te leren en het leven gevarieerd te leven. Daarin laat ik mij leiden.

Betekent dit, dat je tevreden bent als je terugkijkt op je leven? Ja. Ik hoop wel dat het nog even duurt. Ik heb zo'n bevoorrecht leven achter de rug. Dan denk ik: wat wil je nu nog meer. Vorige week waren wij met de band in Gouda. Een uitverkochte zaal genoot van onze muziek en het samenzijn. De gitarist speelde ineens een nieuwe solo. Dat zijn topmomenten die onbeschrijfelijk zijn.

Kun je nog uit het lood geslagen zijn als er (onterechte) kritiek komt? Jazeker. Ik ben redelijk makkelijk te kwetsen. Ik gooi dan zoiets in de groep. Bel wat mensen op. Wat er dan met name door me heen gaat is 'het ging toch goed, het voelde goed'. En dat wil ik dan wel graag spiegelen. Dan stel ik me liever kwetsbaar op dan dat ik er bang van word of een masker op zet. Dat is nooit goed en doet geen recht.

Lijfspreuk: Als ik het doe, dan moet het wel goed zijn.

Welk tv-programma wil je niet missen? Ik kijk graag naar programma's met een culturele insteek. Bijvoorbeeld Vrije Geluiden en Boeken op de zondagochtend. (VPRO) Maar ook docu's hebben mijn voorkeur.

Wat is je definitie van geluk? Geluk is lastig te definiëren.

Waar denk je op dit moment aan bij het woordje geluk? Geluk kan heel groot zijn of in een vonkje zitten. Dat vonkje sloeg 25 jaar geleden al over tussen Jet en mij. Het gevoel was er kennelijk al. Dat zijn momenten van onschatbare waarde.

Wat is je slechtste gewoonte? Ik kan soms mateloos zijn.

Wanneer is soms? Na een optreden bijvoorbeeld. Op het podium staan is altijd feest. Wanneer ik daar na een avond zingen vanaf stap, dan ga je vanuit de lichten een donker gat in. Er ontstaat dan een leegte in mij waarvan ik het gevoel heb dat ik het moet opvullen. Alcohol lijkt daar dan het perfecte middel voor. Ik moet mezelf dan wel eens tot de orde roepen. Ik word ouder en merk dat ik er minder goed tegen kan.

Baal je ervan dat je ouder wordt? Nee absoluut niet, er zijn juist zaken binnen mijn beroep die beter zijn geworden naarmate ik ouder werd. Noem het wijsheid.

Dichterbij je innerlijke bron? Ja, dat. En daardoor kan ik mijn liedjes, de teksten en de energie ook steeds beter uitdragen.

Wat was als kind je droomberoep? Ik wilde acteur worden.

Wat is je mooiste jeugdherinnering? Zoektochten die we hielden door Amsterdam met mijn vriendjes. En spelen in de ruïnes van het paleis op het Frederiksplein. Dat zijn dingen die niet meer terug komen. Ik vind het nog altijd zonde dat het paleis weg is.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van je weten? Ai, dat is nog niet zo simpel. Meest gestelde vraag aan mij is al heel lang, hoelang ik nog denk te zingen. Ik weet het zelf niet eens, laat staan dat anderen dat al weten.

Ben je (bij)gelovig? Vooral gelovig. Jezus is mijn idool. Maar een hoop zaken met betrekking tot de de katholieke kerk kan ik minder waarderen.

Waar kunnen ze je voor wakker maken? Nou, ik word liever niet wakker gemaakt. Ik wil mijn stem zoveel mogelijk rust gunnen.

Als jij het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou je dan als eerste veranderen? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Wij voelen ons prettig hier. We wonen nu alweer een jaar of zes/ zeven in het prettigste huis waar we tot nu toe gewoond hebben.

Dus verhuizen gaat niet gebeuren? Wat mij betreft niet. Ik ben meestal van huis of woonplaats veranderd voor een meisje. En die reden is er niet meer. Ik weet uiteraard niet wat Jet doet als ik het leven laat.

Wat zou je doen met een miljoen? Uitgeven.

Uitgeven? Nee hoor, dat is een slechte grap. Ik zou het bewaren voor Julius. Hij is nog maar zes en wordt in februari zeven. Hij is nog een stuk afhankelijker dan mijn andere kinderen. Ik ben altijd heel gek op ze geweest, ondanks dat ik weinig thuis was. Het zou voor hem een steun kunnen zijn op het moment dat ik er niet meer ben.

Je laat dus nu energie en liefde achter? Dat hoop ik ja. Dat ze denken: die ouwe heeft het toch goed gedaan. Bovendien blijven Jet en Belinda achter die fantastisch zijn voor de kinderen.

Wat neem je in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Ik ga liever naar een bewoond eiland met, als het kan, zon, een mooi strand en voldoende terrassen.

Volgende keer in deze rubriek: Tineke Thielemans.