• Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker
 • Ted Walker

Reyer en Irma Dee niet in de prijzen bij Zilveren Duif Awards

EDE ,,Veelkleurig en een signaal dat christelijke muziek groeit in omvang bij artiesten en publiek: dat is de conclusie na de uitreiking van de Zilveren Duif Awards  2019'', vindt Jochebed Neuteboom, organisator van het gala. Donderdagavond 14 maart zijn tijdens een avondvullende show in Veenendaal deze onderscheidingen voor christelijke muziek uitgereikt. De Zilveren Duif Awards kenden daarbij een aantal primeurs, waaronder een record aantal categorieën en optredende artiesten. De Edese zangeres Irma Dee en zanger en producer Reyer waren beiden genomineerd maar vielen niet in de prijzen.

Ted Walker

ZONDER VERWACHTING Irma Dee was genomineerd in de categorie artiest van het jaar maar werd dit niet. ,,Gelukkig ging ik hier ook zonder verwachting naartoe, en dat was een heerlijk gevoel'', reageert Dee na afloop. ,,Ik heb vorig jaar heel weinig gedaan omdat ik zwanger ben geweest en een kindje heb gekregen. Mijn laatste album, Prodigal Daughter, is alweer twee jaar geleden uitgekomen, dus de uitkomst van vanavond is wel logisch. Dit jaar komt er een Nederlandstalig album uit, dus volgend jaar zal ik vast meer gespannen zijn mocht ik weer genomineerd worden. Of ik daar op hoop? Ja, het is natuurlijk wel hartstikke leuk. Maar, ik maak uiteindelijk geen muziek of albums om een winnaar te zijn. Het laatste album bijvoorbeeld heb ik gemaakt in de hoop dat het verhaal mensen zou raken. De boodschap dat God de vader is en dat je altijd bij Hem kan komen en dat Hij altijd op je wacht zoals hij wachtte op de verloren zoon. Dat raakt mij ook nog altijd. Ik ben zelf in die zin ook nog onderweg. Vanavond niet trouwens, hier was ik echt thuis.'' 

REYER Zanger en producer Reyer van Drongelen viel ook niet in de prijzen. Hij was genomineerd in de categorie beste album en beste worship album. Daarnaast viel hem ook nog een nominatie ten deel in de categorie beste producer voor het album Prodigal Daughter dat hij voor Irma Dee produceerde. 

NOOIT EERDER Het gala in De Basiliek in Veenendaal leverde met een afterparty en maar liefst zestien optredende artiesten een record. Nooit eerder stonden tijdens de Zilveren Duif Awards zoveel artiesten tijdens één avondvullend programma op een podium. Ook werd het aantal categorieën uitgebreid naar twaalf. Onder meervoudige winnaars bevonden zich de hiphop-formatie Damascus (drie awards) en world-folk band Trinity (twee awards).

In drie categorieën werden de winnaars niet gekozen door de vakjury (onder leiding van oud-politicus André Rouvoet): de CCLI Oeuvreprijs (voor de predikant / liedschrijver Charles A.E. Groot), de Lifetime Achievement Award (voor Arjan van den Bijgaart van platenmaatschappij Ecovata) en de Artiest van het Jaar, waar het publiek via online stemmen als winnaar het kindercollectief Make Some Noise Kids koos.

THEMA Het gala had dit jaar als thema ‘Van binnen naar buiten’; een verwijzing naar de inspiratie van christelijke muziek die gedeeld wordt met de buitenwereld. Met de grote hoeveelheid live muziek, het nauwer betrekken van het publiek en meer expliciete aandacht voor diversiteit in genres wil de organisatie tonen welke ontwikkeling christelijke muziek in Nederland en over de grenzen maakt. Onder de uitreikers bevonden zich betrokkenen uit de muziekindustrie uit binnen- en buitenland. Zo reikte de Amerikaanse producer Ian Eskelin via video de prijs uit voor ‘Producer van het jaar’ aan Frank van Essen. In de categorie ‘Internationaal album van het jaar’ won crossover-sensatie Lauren Daigle met haar recente album ‘Look Up Child’.

OVER ZILVEREN DUIF De Zilveren Duif Awards bestaan sinds de jaren ’80 en zijn de onderscheidingen voor christelijke muziek in Nederland en stimuleren de kwaliteit, diversiteit en authenticiteit ervan. De Zilveren Duif is in de afgelopen jaren een samenwerkingsverband geweest van (grotendeels christelijke) platenmaatschappijen, media en muziekorganisaties.