• (Archieffoto ter illustratie).

    Robin van Lonkhuijsen

Regio FoodValley bezint zich op onderwijs en werk voor statushouders

EDE Gemeenten in de regio FoodValley denken na over onderwijs en werk voor statushouders. In de periode tussen maart en juli, hebben de gemeenten Barneveld, Ede, Renkum, Scherpenzeel, Veenendaal, Rhenen, Renswoude en Wageningen gesprekken gevoerd met organisaties die taalonderwijs geven aan statushouders. Op 11 juli vond de vierde inspiratiebijeenkomst plaats.

Tijdens deze inspiratiebijeenkomst werden de statushouders zelf aan het woord gelaten. Tien statushouders uit Syrië, Eritrea, Armenië en Iran deelden hun ervaringen over inburgering, onderwijs en werk, maar ook over de begeleiding die zij van verschillende instanties krijgen.

INBURGERING Mustafa uit Ede is bijna klaar met het eerste jaar van de MBO-opleiding ICT. ,,Ik vond het niet moeilijk om het inburgeringsniveau A2 te halen, maar dat is niet genoeg om een studie te volgen. En bovendien spreekt iedereen om me heen anders Nederlands dan ik heb geleerd. Die straattaal leer je niet bij de inburgering", aldus Mustafa.

REGELWERK Mustafa is blij met de hulp die hij kreeg bij de studiekeuze en bij al het regelwerk, zoals aanvragen van studiefinanciering. ,,Dat was mij alleen niet gelukt en de eerste twee maanden waren erg moeilijk. Ik heb keihard gewerkt en telkens mijn huiswerk gemaakt", geeft hij aan. ,,Nu is het ondertussen wat gemakkelijker om alles te volgen. Mijn droom is om een eigen ICT-bedrijf te beginnen."

VERBETERPUNTEN Toch zijn er naast deze positieve geluiden ook nog verbeterpunten. Ahmed uit Ede vindt dat er vanaf het begin een goed plan opgesteld moet worden. Zo moet er onder meer na worden gegaan welke capaciteiten iemand heeft en welke opleiding iemand kan volgen. ,,Ja ik wil graag werken, maar daarvoor is Nederlands belangrijk. En ik wil graag werken en leren, zodat ik een Nederlands diploma kan halen. Want dat is erg belangrijk om daarna weer nieuw werk te vinden", aldus Ahmed. 

NIEUW BELEID De gemeenten nemen de opmerkingen van de statushouders mee bij het ontwikkelen van nieuw beleid. In de aanloop naar nieuwe wet- en regelgeving in 2020 kunnen deze helpen om tot belangrijke verbeteringen te komen.