• ANP LEX VAN LIESHOUT

Red de Veluwe blij met uitstel: 'Maar het blijft oppassen'

EDE Actiegroep Stichting Red de Veluwe is blij met het door minister Cora van Nieuwenhuizen aangekondigde uitstel van de opening van vliegveld Lelystad. Het komt voor de actiegroep echter niet als een verrassing. ,,We realiseerden ons dat de minister in een hoek was gedreven waaruit geen escape meer mogelijk was'', aldus Jaap Kloosterziel van Stichting Red de Veluwe.

Niet alleen de PAS (het Nederlandse stikstofbeleid) heeft haar plannen gedwarsboomd, er zijn meer obstakels die het vliegveld in Lelystad dwarsbomen, legt Kloosterziel uit. Europa heeft nog geen akkoord gegeven op de verkeersverdelingsregeling, VVR afgekort. Nederland is bovendien ingebreke gesteld over de manier waarop de milieurichtlijnen zijn toegepast. De Tweede Kamer is geen voorstander van de autonome groei op Lelystad.

,,In de laatste zin van de brief die de minister gisteren stuurde zegt ze dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing voor de PAS. We vinden het schokkend dat de minister dit zo formuleert. Wat ons betreft houdt ze zich aan de natuurbeschermingswet en de uitspraken van de Raad van State'', aldus Kloosterziel.

,,Daar moeten we wel voor blijven oppassen want de ambtenaren zijn bezig om het vliegveld toch te openen ondanks de gerechtelijke uitspraak. Voor mens, milieu en klimaat is er eigenlijk maar een echte oplossing en dat is helemaal stoppen met die onzin.''

Op dit moment ligt er een 222 bladzijden tellend document met een reactie op de kleine 10.000 zienswijzen die zijn ingediend. ,,Die gaan we zo snel mogelijk lezen", zegt Kloosterziel. ,,In de brief die de minister daarbij heeft geschreven staat te lezen dat er slechts vijf verbeteringen worden doorgevoerd naar aanleiding van de meer dan 155.000 vragen van Nederlanders en bewonersgroepen. Dat is een schandalige schoffering van de burger."