• SGP

'Record aantal Edenaren stemde SGP'

EDE Bij de verkiezingen voor het algemeen bestuur van waterschap Vallei en Veluwe, vorige week, hebben 10.115 Edenaren op de SGP gestemd. ,,Dat is historisch voor de Edese SGP'', meldt de partij in een persbericht. ,,Voor zover bekend haalde de oudste partij van Nederland nog nooit zoveel stemmen in de gemeente Ede.'' Met dit aantal stemmen werd SGP de grootste partij in Ede als het gaat om de waterschapsverkiezingen. Gemeten over het hele gebied van Waterschap Vallei en Veluwe werd VVD de grootste, SGP werd de zesde partij.

Volgens de voorzitter van de lokale afdeling van SGP-jongeren is de enorme groei wel te verklaren: ,,Het aantal SGP-kiezers in de gemeente Ede zit in de lift. Bovendien had de SGP een 18-jarige student watermanagement, Johannes van der Poel, op de kandidatenlijst staan die ruim 2500 stemmen heeft getrokken, waarvan een aanzienlijk deel van buiten onze traditionele achterban. Waren dit gemeenteraadsverkiezingen geweest, dan had Johannes in zijn eentje voor twee zetels gezorgd", aldus Berry Bouw.

Johannes van der Poel, die met zijn 18 jaar de jongste kandidaat was, is niet gekozen. Bouw: ,,In totaal behaalde hij ruim 3800 voorkeurstemmen, te weinig voor een voorkeurszetel. Wel schuift hij aan bij de fractie om een goede inhoudelijke bijdrage te leveren.''

PROVINCIALE STATEN Ook bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten werd de SGP de grootste in Ede. Bij die verkiezingen stemden 8514 mensen op de SGP.