• Het houten hek dat er langs de parkeerplaats stond, is vervangen door een nieuw, ijzeren hek.

    Danny van Zeggelaar

Rechtszaak om opening Ginkelse Zand

EDE Het Platform Keelbos heeft een rechtszaak tegen de gemeente Ede aangespannen vanwege het afsluiten van een toegangshek naar 't Ginkelse Zand. De gemeente besloot twee jaar geleden het hek bij de gelijknamige parkeerplaats langs de snelweg A12 af te sluiten, omdat sprake zou zijn van overlast. Een onjuiste beslissing, meent Anthony Mathijsen van het platform.

Danny van Zeggelaar

Het natuurgebied achter de parkeerplaats langs de A12 was tot twee jaar geleden een bekende homo-ontmoetingsplaats. Maar nadat de gemeente naar eigen zeggen klachten had gehad vanwege overlast in het gebied, sloot toenmalig burgemeester Van der Knaap het klaphek dat toegang gaf tot de ontmoetingsplaats. Vanaf de parkeerplaats konden mensen voortaan niet meer bij het natuurgebied komen, via de N224 is het gebied nog wel toegankelijk.

Maar, zegt Anthony Mathijsen van het platform dat opkomt voor homo-ontmoetingsplaatsen, de gemeente had het klaphek helemaal niet mogen afsluiten. Hij heeft om die reden een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Ede. ,,Als een pad of in dit geval hek tien jaar door een overheidsinstantie wordt onderhouden, dan zegt de wet dat het openbaar wordt", zegt hij. ,,Om zoiets af te sluiten heb je een onttrekkingsbesluit nodig. En dat is in dit geval niet gebeurd." De klaphekken zijn jaren geleden door Rijkswaterstaat geplaatst om wild tegen te houden. De hekken werden ook door de wegbeheerder onderhouden.

Mathijsen maakt de vergelijking met een container. ,,Als je die zonder vergunning voor je deur zet, dan komt iemand van de gemeente je melden dat 'ie de openbaarheid hindert en dan moet de container weg. Dat gebeurt nu ook: het verkeer wordt gehinderd."

De gemeente Ede bestrijdt de zienswijze van het platform. ,,We vinden dat we rechtmatig hebben gehandeld", zegt woordvoerster Patricia Nep. ,,Het Ginkelse Zand is destijds afgesloten vanwege de openbare orde en veiligheid, om het wild ruimte te geven, een bosbeheerplan, klachten over vervuiling en ongewenste confrontaties tussen bezoekers van parkeerplaats en de mensen die in het gebied wandelden. En dat zijn argumenten die nog steeds gelden."

Volgens Mathijsen heeft de sluiting van 't Ginkelse Zand overigens weinig opgeleverd. ,,Er is veel frustratie onder de bezoekers van destijds, maar het gebied wordt nog steeds gebruikt via de andere toegangswegen. Ook hebben de mannen zich verspreid naar andere parkeerplekken en bossen binnen de gemeente Ede. Dus er is zeker sprake van een verplaatsingseffect." Volgens de gemeente is er sprake van ´een lichte mate van verplaatsing naar andere terreinen´.

Wanneer de rechtszaak overigens plaats vindt, is nog niet duidelijk. Oorspronkelijk zou een enkelvoudige kamer de rechtszaak behandelen op 5 februari, maar de zaak is verdaagd omdat een zogenoemde meervoudige kamer de zaak in behandeling heeft. Het hek dat er langs de parkeerplaats staat is overigens vervangen door een nieuw, ijzeren hek. Het klaphek is daarmee verdwenen.