• ProRail heeft dinsdag de onbewaakte spoorwegovergang Poelakkerweg/De Zandkamp in Lunteren voorlopig afgesloten met betonblokken en een hekwerk.

    ProRail

Prorail sluit onbewaakte spoorwegovergang Lunteren voorlopig af

LUNTEREN Conform de uitspraak van de rechtbank in Arnhem vorige week, heeft spoorbeheerder ProRail dinsdag de onbewaakte spoorwegovergang Poelakkerweg/De Zandkamp in Lunteren voorlopig afgesloten. Dat is gebeurd met de betonblokken die al enige tijd klaar lagen en met hekwerk, zodat de overgang daadwerkelijk niet meer bruikbaar is.

Een aanwonende verzochte de rechter tevergeefs de voorlopige afsluiting tegen te houden in verband met het recht van overpad. De rechter oordeelde dat het belang van ProRail bij het beveiligen van de overgang zwaarder weegt dan het belang van de ene eiser. Hij kan gebruikmaken van een andere spoorwegovergang (76 meter verderop) en de betonblokken kunnen daarnaast spoorwegongelukken helpen voorkomen. De rechter vond bovendien dat van ProRail niet kan worden verlangd dat zij alleen voor eiser de overweg van een beveiliging voorziet, waarvan de kosten tussen de 800.000 en 900.000 euro zijn.

Om definitief de overgang af te sluiten voor weggebruikers, moet ProRail een zogeheten bodemprocedure starten, zo bepaalde de rechtbank.