• Autobranden in de Edese wijk Veldhuizen eerder dit jaar.

    Thea Nederveen

'Probleem autobranden groeit ons boven hoofd'

EDE De fractie van het CDA in Ede vindt dat het probleem van de aanhoudende autobranden van de laatste weken de gemeente boven het hoofd groeit. ,,Buurtpreventieteams lopen extra rondes om het risico te verkleinen'', aldus fractievoorzitter Jan Pieter van der Schans, beseffend dat dit de wortel van de oorzaak nog niet aanpakt.

D66 vindt dat de raddraaiers hard aangepakt moeten worden en dat er meer ingezet moet worden op preventie. ,,In de praktijk blijkt namelijk nog steeds dat veel Edese jongeren oververtegenwoordigd zijn in straftrajecten, maar ondervertegenwoordigd in zorgtrajecten. Bovendien moeten we ouders aanspreken die hun opvoedkundige verantwoordelijkheid uit de weg gaan. D66 wil in het ergste geval ook bestuurlijke maatregelen inzetten, zoals een korting op de uitkering'', aldus Sina Salim. De fractievoorzitter van deze partij vraagt zich af hoeveel gezinnen en/of jongeren tot nu toe een bestuurlijke maatregel opgelegd kregen.

Peter de Pater van GemeenteBelangen is boos over de ,,statistische vertekening, als een marginale groep de voorpagina gijzelt''. Hij ervaart onmacht over de lastige bewijslast en pakkans en schaamte over de ééndimensionale nationale beeldvorming. ,,Feit is wel dat we een probleem hebben. En dat kosten noch moeite tot arrestatie moge leiden en uitzaaiing over de gemeente voorkomen wordt. De veiligheidstaak van het college heeft prioriteit boven rekenschap geven aan de raad. Wij steunen de partijen die schadeloosheid van de gedupeerden hebben beoogd.''

De VVD legt accent op de wijkwethouder, die volgens deze fractie niet concreet in het leven geroepen is. ,,Dit paradepaardje staat niet eens in de steigers. Dat lijkt een foute beslissing voor onder andere de wijk Veldhuizen met de autobranden'', aldus fractievoorzitter Evert van Milligen.

De SGP stelt veel vragen bij de onrust in de wijk Veldhuizen. Volgens deze fractie waren er vooraf signalen dat de gevolgen voorspelbaar waren, als het theehuis in de Lindenhorst gesloten zou worden. Anticipatie door de gemeente op deze ontwikkeling bleef volgens de SGP uit en de partij wil zo snel mogelijk meer (financiële) middelen vrij maken om de criminaliteit te bestrijden. ,,Want uit werkbezoeken in de afgelopen maand is ons wel gebleken dat er te weinig jongerenwerkers actief zijn. Het is de moeite waard te investeren in mensen die de taal van de jongeren kennen, die het waarden en normenpakket kunnen uitleggen en overdragen. Principes als verdraagzaamheid, zorgvuldigheid en hulpvaardigheid zijn ook vandaag belangrijk willen we vreedzaam samenleven. Behandel anderen zoals u wilt dat zij u behandelen.''