• Bert Vos
  • Bert Vos
  • Bert Vos
  • Bert Vos

Prijs voor gastvrijheid tijdens smaakvolle lunch (update)

EDE Burgemeester Cees van der Knaap nam maandag namens Oost-Nederland de prijs, een etentje aan de buurttafel, voor meest gastvrije regio in ontvangst. Uit een in opdracht van Aviko uitgevoerd onderzoek van marktonderzoekbureau SAMR naar de buurtbeleving en gastvrijheid in Nederland bleek dat 'het oosten van Nederland' zichzelf het meest gastvrij vindt.

Jan de Boer

Omdat Ede dit jaar is uitgeroepen tot de gelukkigste gemeente van Nederland, vroeg Aviko aan Van der Knaap de prijs symbolisch in ontvangst te nemen. Vijftig Edenaren waren maandagmiddag uitgenodigd om aan de buurttafel, die voor het Akoesticum stond, plaats te nemen. En daar hadden die Edenaren achteraf geen spijt van. Aviko had voor hen voor een smaakvolle lunch gezorgd.

VERBINDING Volgens Ingeborg Blaauw van Aviko was het een bewuste keuze om de buurttafel in Ede te plaatsen. ,,Om de gelukkigste bewoners van Nederland te zijn, zorgen Edenaren voor heel verbinding en doen veel dingen voor elkaar. Zij dragen daar heel goed een steentje aan bij. Dat sprak ons enorm aan. Met onze buurttafelcampagne proberen wij de mensen meer te verbinden door met elkaar te eten en elkaar te leren kennen. Daardoor voelen zij zich meer verbonden in de straat, voelen zij zich gezelliger, fijner in de buurt."

VOOROP Uit het onderzoek blijkt volgens haar ook dat Oost Nederland echt vooroploopt met de gastvrijheid. 'Het oosten van Nederland' vindt zichzelf het meest gastvrij. Oosterlingen beoordelen hun eigen gastvrijheid met een 7,4 - tegen het landelijk gemiddelde van een ruime 7. Mensen in het oosten van ons land hebben veel contact hebben met hun buurtgenoten. Ze gaan gemiddeld vaker bij elkaar op de koffie of drinken een borrel bij de buren. Samen eten doen ze ook graag. Vooral de buurtbarbecue is populair om samen met de buurt een gezellige avond te hebben. ,,Niet alleen geven zij zich het hoogste cijfer voor gastvrijheid. Er is echt contact met de hele buurt, niet alleen met de directe buren.''

OOG VOOR ELKAAR Burgemeester Cees van der Knaap vond het een mooie geste van Aviko om de buurttafel in Ede neer te zetten. Aviko was volgens hem op de goede plek in Nederland. ,,Ede wil zich profileren op het gebied van food. Over een paar jaar komt hier ook het World Food Centrum." Edenaren zijn gelukkig. ,,Hoe kan het ook anders in een gebied waar zoveel natuurschoon is en waar het zo goed wonen is. En waarin ook heel veel mensen oog hebben voor elkaar. Er is geen stad in de omvang van Ede waar zoveel vrijwilligers dagelijks met elkaar bezig zijn om elkaar te helpen. Heel veel mantelzorg."

VERBINTENIS De verbintenis in Ede is vooral op het niveau waar de mensen wonen nadrukkelijk aanwezig, merkt de burgervader. ,,Ook in de dingen die de mensen gezellig met elkaar beleven. We gaan naar de Heideweek toe, tien dagen feest met elkaar. De week waarin Edenaren voor Edenaren een feest organiseren. Dat roept verbintenis op, er wordt dan natuurlijk ook gedronken en met elkaar gegeten. Voorwaarden om het gezellig met elkaar te hebben."