• Freek Wolf

Politieauto met burgemeester Van der Knaap bekogeld met steen (update)

EDE Burgemeester Cees van der Knaap is tijdens de nieuwjaarsnacht van zeer dichtbij getuige geweest van geweld tegen hulpdiensten. De burgemeester zat in de politieauto die rond winkelcentrum De Lindenhorst in Ede van dichtbij met een steen werd bekogeld. De politie houdt een groep van dertig jongeren verantwoordelijk voor een reeks vernielingen in de Edese wijk Veldhuizen, waarin De Lindenhorst ligt.

Dat meldde Van der Knaap vrijdag in zijn nieuwjaarstoespraak. De burgemeester raakte bij het voorval niet gewond. ,,In de hectiek van die avond werd één van de politie-auto's bekogeld met deze steen. Hij werd van zeer korte afstand gegooid. Op een haar na miste deze één van de ruiten en kwam met een grote dreun terecht schuin achter het portier. Dat had dus heel anders kunnen aflopen´´, aldus Van der Knaap in zijn toespraak.

,,Omdat ikzelf bij toeval in de betreffende auto zat, heb ik het van zeer nabij meegemaakt en gemerkt hoe het voelt onder deze omstandigheden je werk te moeten doen. Het is niet normaal dat hulpverleners hun leven niet meer zeker zijn bij

het uitoefenen van hun vak. En in een oudejaarsnacht geldt dat zeker ook voor brandweer- en ambulancepersoneel. Ik ben dankbaar dat hulpverleners zich door dit soort incidenten niet laten ontmoedigen en gewoon met hun werk door blijven gaan.´´

Een 19-jarige jongen uit Ede werd al dezelfde nacht opgepakt voor het gooien van de steen.

SCHADE Het schadebedrag aan publieke voorzieningen was minder dan de 26.000 euro in 2015, meldde Van der Knaap. Dit jaar was het bedrag 14.000 euro.