• Politie Oost-Nederland

Politie zoekt getuigen gewelddadige inbraak Ede

EDE De politie is nog altijd op zoek naar getuigen van een gewelddadige woninginbraak aan de Wielewaallaan in Ede. Daar werden op 4 februari twee inbrekers op heterdaad betrapt door de bewoners, waarna een worsteling ontstond tussen de twee inbrekers en de man des huizes.

De bewoners vertrokken zaterdag 4 februari, om 15.30 uur, van huis. De deuren en ramen werden daarbij op slot gedaan en ook de tuinpoort werd afgesloten. Het slaapkamerraam aan de achterzijde bleef op de zogenaamde kierstand staan. ,,Tot dusverre geen bijzondere middag. Een situatie die iedereen zich kan bedenken. Een dagje weg, boven een raampje op de kier voor frisse lucht en de rest netjes op slot'', aldus de politie.

OOG IN OOG Toen zij omstreeks 20.45 uur thuiskwamen, zagen ze dat er iemand met een zaklamp in de woning was. De man des huizes ging naar binnen om poolshoogte te nemen. Hij hoorde onbekende mannenstemmen in huis. Plots stond hij oog in oog met een inbreker. Er ontstond dan een worsteling en de man probeerde de inbreker tegen te houden. Er bleek ook een tweede inbreker in de woning en samen wisten zij de man op de grond te gooien.

De inbrekers renden het huis door, naar de achterdeur en via de achtertuin verdwenen zij in het donker. De vriendin van de bewoner, die bij de achterdeur was achtergebleven, zag tot haar schrik de inbrekers langs haar op rennen. ,,Gelukkig laten ze haar met rust.''

RAVAGE Hierop werd door de bewoners snel 1-1-2 gebeld, en zagen toen wat de inbrekers hadden aangericht. De politie: ,,Uit onderzoek bleek dat de inbrekers via het slaapkamerraam zijn binnengekomen. De sluiting van deze kierstand was afgebroken, kasten waren opengemaakt, lades overhoop en enkele spullen lagen klaar om meegenomen te worden. De inbrekers hadden zelfs een tas van de bewoners 'geleend' en deze klaar liggen om de gestolen spullen in te vervoeren. Ook blijkt dan de achterdeur schade te hebben, kennelijk hebben ze het daar eerst geprobeerd.''

De bewoners hebben de daders 'overlopen', zoals dat heet. ,,Ze waren precies op tijd thuis om ze op heterdaad te betrappen. Gelukkig is er uiteindelijk niets gestolen en belangrijker nog, niemand is gewond geraakt. Heeft u iets gezien of gehoord die avond? Of heeft u misschien in de middag de jongens al in de buurt van de woning gezien? We horen het graag'', zegt de politie.

SIGNALEMENTEN Het gaat om twee jongemannen, allebei zijn ze ongeveer 1.70m lang. Ze hebben een slank en tenger postuur en zijn donker gekleed. Eén van de twee heeft een kort zwart jack aan. Ze hebben donkere korte haren en zijn tussen de 16 en 20 jaar oud. Mensen die meer informatie hebben over de inbraak of denken te weten wie de jongens zijn, kunnen de politie van Ede bellen op tel. 0900-8844. Gebruik daarbij het referentie: 2017055852.