• Louis Fraanje

Politie schrikt van extreme jaarwisseling

EDE Een groep van ongeveer veertig jongeren zorgde tijdens de jaarwisseling voor vernieling, geweld en angst bij bewoners in de wijk Veldhuizen. Er werden dertien auto's beschadigd, vier schuren brandden af en er sneuvelden vier bushokjes en zes brievenbussen.

Freek Wolff

 

De overlast concentreerde zich rond het winkelcentrum Lindenhorst dat grotendeels leeg staat. Volgens politiechef Peter van den Berg zocht de groep ook de confrontatie met de politie. Hierbij is één aanhouding verricht van een 19-jarige jongen, omdat hij een steen naar een politieauto wierp. Omdat er op dat moment ook agenten in het voertuig zaten, wordt hem poging tot zware mishandeling ten laste gelegd. Van den Berg zegt verrast te zijn door de heftigheid van de overlast. ,,Dit was extreem. Er werden dingen met vuurwerk vernield en er zijn ook gewoon spullen kapot geslagen."

BEKOGELD Ook buurtvaders, ouders die moeten voorkomen dat het misgaat in de wijk, zijn met vuurwerk bekogeld. Een glaszetter is tijdens de jaarwisseling bekogeld met vuurwerk. Hij was bezig bij een woning aan de Rustenburg waar even daarvoor een voordeur en hal opgeblazen waren door zwaar vuurwerk. Toen hij werd bekogeld, moest hij zijn werkzaamheden staken. In de Van der Hagenstraat ging een auto in vlammen op en er werd een aantal keer ingebroken in woningen. Er zijn ook ruiten van gebouwen en woningen vernield met vuurwerk en stenen. Dat gebeurde niet alleen in Veldhuizen, maar vooral in straten als de Rustenburg, Kraatsweg, Schoonenburg, Parkrand, Sterkenburg, Pieter Breughelstraat, Boetselaarsburg, Schaapsweg en de Lindenhorst.

ZIEKENHUIS Ook hulpverleners in Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben een drukke jaarwisseling achter de rug. ,,Behalve de gebruikelijke spoedsituaties en letsels na een vechtpartij, waren er tien vuurwerkslachtoffers van wie er twee een operatie moesten ondergaan'', zegt Joke Erasmus-Kooiman van het ziekenhuis. Van de tien vuurwerkslachtoffers hadden vijf personen oogletsel, één persoon had oogletsel en brandwonden, drie mensen hadden handletsel (waarvan twee als gevolg van carbidschieten) en één man had voetletsel. Tijdens de jaarwisseling werden in het ziekenhuis vijf alcoholvergiftigingen geconstateerd, waarvan twee bij kinderen jonger dan zeventien jaar.

BABY Om 00.24 uur is de eerste baby van 2016 geboren in het ziekenhuis: Gerrald van den Berg uit Harskamp. ,,Hij is een gezonde jongen en heeft vijf trotse broertjes en zusjes. Daarna werd om 01.08 uur nog een jongetje geboren op de afdeling verloskunde'', aldus woordvoerder Erasmus.

TRADITIE In De Valk werd 's middags op oudejaarsdag een traditie in stand gehouden. Daar werd een groot vuur gemaakt door buurtbewoners, waarmee het jaar werd afgesloten. De grote massa met hout en takken werd aangestoken op de kruising van de Valkse Engweg en de Koudhoornweg. Jong en oud genoot lange tijd van de warmte en gezelligheid, terwijl tussendoor diverse buurtbewoners hun laatste rommel van het jaar nog kwamen bij voegen op de stapel.

FOTO: Aan de Van der Hagenstraat in Ede-Zuid ging tijdens de jaarwisseling een auto in vlammen op.