• Politie

Politie pakt inbrekers na wilde achtervolging (update)

WEKEROM Het werd een lange achtervolging, maar dankzij de vasthoudendheid van politieagenten konden drie verdachten afgelopen nacht aangehouden worden, meldt de politie Ede. De mannen werden betrapt bij een inbraak.

Rond kwart voor twee hoorde een getuige in Wekerom dat er ingebroken wordt in een tankstation. De getuige belde meteen de politie, en gaf een goede beschrijving van de auto met kenteken waarin de daders er vandoor gingen. Alle agenten in de regio werden meteen door de meldkamer op scherp gezet: de auto moest zo snel mogelijk gevonden worden.

KRAAIENPOTEN Agenten die op de A1 bij Apeldoorn reden, zagen de vluchtauto als eerste rijden. Ze zetten de achtervolging in, maar de verdachten gingen er met 160 kilometer per uur vandoor. In de hoop de achtervolging te stoppen, gooiden de verdachten kraaienpoten uit het raam. Dat zijn scherpe metalen voorwerpen die ervoor moeten zorgen dat auto's hun banden lekrijden.

Maar de achtervolging werd niet opgegeven. Via de meldkamer werden daarna ook andere politieauto's aangestuurd. Toen de verdachten bij Hoenderloo de snelweg af gingen, kwam een agent vanuit Ede om de weg te blokkeren. Omdat de verdachten zo hard reden, besloot de agent om niet de weg te blijven blokkeren, maar hij zette ook de achtervolging in. Toen hij even later naast de vluchtauto reed, probeerden de verdachten de politieauto van de weg te rijden. De agent achter het stuur wist tegen te sturen.

In plaats van dat de politieauto in de berm terecht kwam, raakte de vluchtauto zelf in de slip. De auto sloeg over de kop, en even later stonden agenten met getrokken wapens om de auto aan de Apeldoornseweg in Ede. De verdachten werden uit de auto gehaald en aangehouden: een 23-jarige en een 31-jarige man uit Apeldoorn, en een 22-jarige en 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De vluchtauto bleek gestolen. In de auto van de verdachten werden spullen gevonden die waarschijnlijk ergens anders dan in Wekerom zijn gestolen. Ook werden er spullen gevonden die in Wekerom bij het tankstation zijn gestolen. De politie doet nu verder onderzoek naar de vier verdachten.