• AberMedia

Politie Ede: 'Dat ze hier levend uit zijn gekomen is een wonder'

EDE Terwijl Edese agenten bezig waren met het evalueren van een melding waarbij gedreigd was met een mes vrijdag rond 4.00 uur, werden door de meldkamer alle eenheden binnen de gemeente Ede opgeroepen. In dit geval betrof het een aanrijding met letsel op de Rijksweg A12 in de richting van Veenendaal. De agenten die voor de afhandeling van het ongeval moesten zorgen, beschrijven op Facebook hun werkzaamheden.

Uit aanvullende informatie bleek dat bij de aanrijding twee auto's waren betrokken, dat deze auto's over de kop waren geslagen en dat er één persoon half uit de auto zou hangen. ,,Tijdens de spoedrit maak je voor jezelf een voorstelling van wat je aan gaat treffen. Je stelt je er op in dat het ernstig zal zijn en dat het in het ergste geval een dodelijke aanrijding betreft. Wij kregen te horen dat er meerdere ambulances, de brandweer en rijkswaterstaat ook aanrijdend waren", beschrijft de politie Ede.

ÉÉN GROTE RAVAGE ,,Wij zijn 24/7 in dienst en vaak al op straat dus bij dergelijke meldingen in de nacht weet je dat de kans groot is dat je als eerste hulpverlener ter plaatse komt. Zoals elke hulpverlener besef je dat de eerste minuten het verschil kunnen gaan maken."

De eerste agenten kwamen ter plaatse en gaven direct via de portofoon de actuele situatie door: ,,Twee voertuigen liggen op de kop, één slachtoffer hangt half uit de auto, het is heel erg hard gegaan en het is één grote ravage hier!"

De overige hulpdiensten kwamen vrij snel daarna ter plaatse. Ieder heeft zijn eigen taak. Rijkswaterstaat regelt direct de afzetting zodat alle hulpdiensten veilig kunnen werken en probeert dat op zo'n wijze te regelen dat de overige weggebruikers zo min mogelijk overlast ondervinden.

,,De brandweer en ambulance ontfermen zich over de slachtoffers en wij houden het overzicht en doen onderzoek naar de exacte toedracht. Wij noteren de gegevens van alle betrokkenen, stellen sporen veilig en horen getuigen. Daarnaast ondersteunen wij de overige hulpdiensten als zij daarom vragen."

De slachtoffers werden gestabiliseerd en verder onderzocht in de ambulance en zijn vervolgens zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht. Eén van de slachtoffers werd met spoed naar het UMC in Utrecht gebracht. ,,Je beseft dan dat de verwondingen ernstig zullen zijn, al hadden we dat gevoel al na het zien van de wrakstukken."

VEROORZAKER ONDER INVLOED Uit verder onderzoek bleek dat de vermoedelijke veroorzaker van de aanrijding onder invloed van alcohol was. ,,Hijzelf leek wonder boven wonder totaal geen verwondingen te hebben. Deze bestuurder werd door ons als verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Ede." Vanwege de gigantische impact, werd ook hij voor alle zekerheid door een arts onderzocht.

Ter plaatse ging het onderzoek verder. ,,Vanwege het feit dat de slachtoffers zwaar lichamelijk letsel hebben, zijn wij verplicht uitgebreid sporenonderzoek te verrichten." Dit onderzoek werd gedaan door een team van de Verkeersongevallen Analyse (VOA) en maken deel uit van de Forensische Opsporing (voorheen technische recherche). Ieder detail werd onderzocht om zo de exacte toedracht van de aanrijding vast te stellen.

GROTE TIJDSDRUK ,,Bij deze aanrijding werkten wij onder grote tijdsdruk. De ochtendspits stond op het punt van beginnen en iedereen deed er alles aan om de weg zo snel mogelijk vrij te krijgen om files te voorkomen. Helaas voor de mensen die toch in de file terecht kwamen, het onderzoek liep uit. Een file was helaas onvermijdelijk. Wij kunnen ons voorstellen dat dit ontzettend vervelend is, maar een dergelijk onderzoek kun je maar één keer goed doen. Wat als u of uw naasten dit overkomt, dan wilt u ook dat het goed gebeurd? 'Gelukkig' zagen wij dat veel passanten door de file genoeg tijd hadden om met hun mobiele telefoons foto's te maken van de ravage en van onze werkzaamheden."

,,In het daglicht zag je nog beter hoe groot de ravage was. Het voertuig waarin de slachtoffers zaten werd weer op de wielen gezet. Bij iedereen die ter plaatse aan het werk was zag je de verbijstering op het gezicht en er werd tegen elkaar gezegd: 'Dat ze hier levend uit zijn gekomen is een wonder'."

Op het bureau was de ochtenddienst al aanwezig en hielp hen waar ze konden met het schriftelijk werk. ,,Wij moesten namelijk alles nog op papier zetten en lieten het thuisfront weten dat wij later thuis zouden zijn. De komende weken zullen wij ons bezighouden met het opmaken van het proces-verbaal. Het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd en hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden. De slachtoffers zijn stabiel en buiten levensgevaar, maar zullen nog een lange revalidatietijd tegemoet gaan.