• Freek Wolff

Pleidooi voor grote Oud en Nieuw-show in Ede

EDE Edenaar Richard Claassen, de drijvende kracht achter onder meer de Facebookpagina voor de Kolkakkerbuurt, doet een pleidooi voor een grote vuurwerkshow in Ede Centrum met Oud en Nieuw. Hij hoopt dat de gemeente er ook iets in gaat zien.

Danny van Zeggelaar

Op het Enka-terrein werd tijdens de afgelopen jaarwisseling een openbare vuurwerkshow gehouden, georganiseerd door de bewonerscommissie Enka. Het was lange show van zo'n kwartier en er kwamen bijna duizend bezoekers op af. Maar, voor dit jaar is die plek voorbij. Op de plek waar afgelopen jaar het vuurwerk werd afgestoken, wordt vanaf dit jaar gebouwd. ,,We zullen vanaf volgend jaar iets anders moeten zoeken", zei burgemeester René Verhulst voor de camera van Omroep Gelderland.

CENTRUM En dat bracht Edenaar Richard Claassen op een nieuw idee: een grote vuurwerkshow in het centrum van Ede. Vuurwerk vanaf het dak van het gemeentehuis, waar alle Edenaren van kunnen komen genieten. ,,Het is een mooie locatie om als gemeente Ede een show aan je inwoners aan te bieden", zegt Claassen. ,,Eerst dacht ik aan een vuurwerkshow op het gedeelte waar de Raadhuisstraat onder het gemeentehuis doorgaat. Maar dat is niet handig met het afzetten van de weg. In mijn plan nu, verplaats je het naar het park daarnaast." Hij doelt op het park waar nu onder meer de jaarlijkse ijsbaan staat.

HELE DAG Claassen denkt aan een echte nieuwjaarsshow met niet alleen vuurwerk. ,,Het zou eigenlijk iets op heel Oudjaarsdag moeten worden. Overdag met leuke dingetjes, zoals de lampionnenoptocht die ze op het Enka-terrein ook houden. Eten, drinken, oliebollenkraam, een springkussen. En dan 's avonds aftellen en hup, al het vuurwerk de lucht in."

VOOR SCHUT Hij denkt vooral ook groots. ,,Als je naar Rotterdam kijkt, daar heb je vanaf de Erasmusbrug een vuurwerkshow. Dit moet Ede wel op de kaart zetten en het mag van mij best wat kosten. Je kunt je als gemeente niet voor schut zetten. Een welkomstwoordje van de burgemeester erbij. Ik denk dat je dan een heel mooie show hebt."

GEEN FLUTSHOW Dat Rotterdam en Ede wellicht niet helemaal te vergelijken zijn, maakt voor Claassen niet uit. ,,Waar een wil is, is een weg. Ik zag dat de gemeente zocht naar een nieuwe locatie. Dan is dit perfect. Ze moeten er natuurlijk wel wat geld instoppen. Maar ik denk dat het over een jaar of zes, zeven verboden wordt om zelf vuurwerk af te steken. Ik denk dat een leuke ontmoetingsplek wordt. En doe dat dan niet met een flutshow, maar echt met een goede show."

HARTSTIKKE LEUK De gemeente Ede laat in een reactie op het idee van Claassen weten het een ,,hartstikke leuk" idee te vinden en het fijn te vinden dat Edenaren zoeken naar de mogelijkheden. ,,De afgelopen Enka-vuurwerkshow is georganiseerd door de bewoners van Enka zelf, wij hebben dat als gemeente ondersteund", zegt woordvoerster Patricia Nep. ,,Als gemeente denken we absoluut dat de vuurwerkshows toekomst hebben. Maar hoe we dat volgend jaar gaan inrichten of eventueel uitbouwen is nu nog niet bekend."