• Vivian Kuling

Petitie tegen sluiting overweg Kerkweg

EDE Omwonenden van de spoorwegovergang bij de Kerkweg in Ede zijn een petitie begonnen om de sluiting van de spoorwegovergang tegen te gaan. Ze vinden dat er hoe dan ook een verbinding moet blijven tussen de Kerkweg aan de ene kant van het spoor en de andere kant. De teller staat inmiddels op ruim 700 handtekeningen.

Danny van Zeggelaar

Eind volgend jaar moet de spoorwegovergang van de Kerkweg sluiten, zo is het plan van het Edese gemeentebestuur. Het is onderdeel van een veel groter plan rond de Spoorzone in Ede. De komende jaren gaat het aantal treinen fors toenemen, waardoor een zogenoemde gelijkvloerse spoorwegovergang tot gevaarlijke situaties kan leiden.

ONDERZOEK Er loopt nu een onderzoek naar het nut en de noodzaak van een autotunnel op de Kerkweg, zoals eerder ook een fietstunnel is aangelegd bij het Soma-terrein en er een autotunnel is gekomen bij de Hakselseweg. Om die reden zijn er de afgelopen weken enquêtes afgenomen bij buurtbewoners. Naar verwachting gaat het college eind dit jaar een besluit voorleggen aan de gemeenteraad over de toekomst van de tunnel.

HOOSBUI Maar Patryk Wesseling, de initiator van de petitie, is er niet gerust op. ,,Het verkeer wordt erg belemmerd als de overgang dicht gaat en er geen tunnel voor in de plaats komt", zegt hij. ,,En bij een tunnel heb je sowieso kans op problemen voor het verkeer: met een hoosbui loopt het vast."

PETITIE ONLINE Hij heeft de petitie daarom online gezet en er is nu al veel op gereageerd. ,,Tot eind 2018 kan iedereen tekenen op de website petities.nl", zegt hij. ,,En dan hoop ik begin 2019 de resultaten aan de gemeente te overhandigen. De overgang moet niet dicht zolang er geen alternatief is."

Tegen de sluiting van de overgang in 2019 is overigens niet alleen vanuit bewoners protest. Onder meer het CDA pleit ervoor dat de overgang 'zo laat mogelijk' sluit, omdat het extra treinverkeer pas in 2019 op gang komt. Het is niet duidelijk wat een tunnel op de plek van de huidige spoorwegovergang zou moeten gaan kosten.