• Arubanen staan in de rij voor een lekkere Hollandse snack

    Paul Sterkenburg

Paul en Jolanda Sterkenburg runnen foodtruck op Aruba

EDE Goofy's Corner was een bekende snackbar in Ede. Toenmalige eigenaren Paul en Jolanda Sterkenburg verkochten de snackbar afgelopen juni. Ze emigreerden naar Aruba, om daar met een foodtruck een nieuwe start te maken. En dat bevalt ze zeer goed.

 

Fleur Bubbert

Zowel Paul (49) als Jolanda (48) heeft een bijzondere voorliefde voor het eiland. ,,Nadat we de snackbar hadden verkocht, gingen we drie maanden op sabbatical naar Aruba. We merkten: hoe langer we bleven, hoe leuker het werd", vertelt Paul enthousiast. Ze besloten daarom hun beroep vanaf nu op Aruba uit te oefenen. ,,We kochten in Nederland een mobiele kar. Drie maanden lang zijn we bezig geweest met opknappen." Toen dat eenmaal was gebeurd, kon het avontuur beginnen.

 

NIEUW LEVEN De start ging makkelijker dan het echtpaar had verwacht. ,,Mijn biologische vader heeft op Aruba gewoond. Ik ben daarom op papier Arubaan, en dat scheelt een hoop gedoe met woon- en werkvergunningen", legt Paul uit. Wel was het bevoorraden van de foodtruck lastig. ,,We verkopen typisch Hollandse snacks, die we uit Nederland importeren. Dat was een logistiek gedoe", verzucht Paul. Twee weken geleden konden ze pas echt beginnen. ,,Er komen veel Arubanen, ze zijn dol op lekkere Hollandse snacks", vertelt Jolanda. ,,Soms zijn halverwege de dag producten op vanwege de drukte. Gelukkig zijn de mensen hier begripvol. Die komen gewoon een andere dag terug. De sfeer die hier hangt, is onwijs prettig." Op Aruba is het leven heel anders dan in Nederland, legt Jolanda uit. Mensen leven buiten, nemen overal meer tijd voor en hebben meer geduld dan Nederlanders. ,,Hier is niet alles met één telefoontje geregeld, zoals in Nederland. Dat maakt het logistieke gedeelte van deze onderneming wel zwaar. Maar, dan is het een kwestie van de knop omdraaien en denken: we zien het wel." Toch hebben Paul en Jolanda geen spijt. ,,Ik mis Ede absoluut niet. Alleen mijn ouders, dochter, schoonzoon en kleinkinderen. Maar, we facetimen elke dag met ze. Zonder internet zouden we deze stap niet gezet hebben", vertelt Paul. 

 

ARUCAMBA Niet alleen de snacks vallen in de smaak bij de Arubanen, ook de naam van het bedrijf - Arucamba snacks - wordt goed ontvangen. ,,'Macamba' betekent kaaskop in het Papiaments. Omdat Paul toch een beetje Arubaan is, is de naam niet Macamba, maar Arucamba geworden", vertelt Jolanda lachend. Paul vertelt over de warme ontvangst. ,,We hebben een eigen website en een Facebookpagina. Zo werden we al op grote festivals gevraagd toen we nog geen frietje gebakken hadden. Dat is geweldig." Jolanda is ook blij met de manier waarop ze worden opgenomen door de bewoners van het eiland. ,,We leren veel Papiaments van de lokale bevolking. Die mensen vinden het leuk om ons dat bij te brengen." Paul en Jolanda hadden dus niet beter ontvangen kunnen worden. ,,Als je zo'n grote stap zet, is het geweldig dat mensen erg enthousiast reageren", aldus Jolanda. Paul glimlacht.,,Ja, het geeft echt een kick."