• om.nl

Patiënt bedreigt twee hulpverleners met de dood

EDERVEEN De politie in Ede heeft een man gearresteerd die begin september twee ambulancemedewerkers, die hem behandelden, met de dood bedreigde.

Op vrijdag 2 september, omstreeks 23.30 uur ontving de politie Ede een noodoproep vanuit een ambulance, meldde de politie dinsdagavond op Facebook. Een patiënt had in Ederveen de ambulancemedewerker mishandeld en bedreigd. De man is aangehouden.

Om 23.15 uur kwam de eerste melding vanaf de Schoolstraat in Ederveen. Daar lag een jongeman bewusteloos op de grond. Toen 8 minuten later de ambulance ter plaatse kwam, werd hij eerst op straat onderzocht en vervolgens in de ambulance gelegd. Toen de jongen eenmaal in de ambulance bij kennis kwam, werd hij echter steeds agressiever. De 18-jarige jongen, vermoedelijk onder invloed van drugs, is de ambulancebroeder achterin de ambulance aangevallen. De jongeman wist zichzelf uit de riemen te krijgen en werd dusdanig agressief, dat de ambulancebroeder zijn collega om hulp riep. De patiënt zou vervolgens om zich heen zijn gaan slaan en meerdere malen de ambulance broeders met de dood bedreigd hebben. Hierop besloten de broeders om de noodknop in te drukken.

De centralist stuurde direct twee politie-eenheden 'met toestemming' naar Ederveen. Dit betekent dat zij met toestemming van de meldkamer met zwaailichten en sirene mogen rijden. Ter plaatse hebben zij de ambulancebroeders ondersteund waarna de patiënt vervoerd kon worden. De collega's zijn in de ambulance meegereden naar het ziekenhuis. Door het incident hebben de broeders de rest van hun dienst niet meer af kunnen maken.

Zodra het onderzoek is afgerond zal het dossier worden aangeboden aan het OM. Zij zullen een beslissing maken over de verdere afhandeling.

,,Een dikke duim voor de ambulancebroeders als hart onder de riem. Geweld tegen hulpverleners wordt door het Openbaar Ministerie tweehonderd procent zwaarder beoordeeld en er staat een hoge(re) straf op", waarschuwt de politie tot slot.