• Wim Mulder

Parkeren in centrum moet goedkoper en makkelijker

EDE Het parkeren in Ede Centrum moet simpeler, duidelijker en betaalbaarder. Dat is de conclusie die gemeente, Stichting Binnenstadsmanagement Ede (SBEC en Bewoners Ede Centrum (BEC) samen trekken na het onderzoek naar de parkeerbeleving in Ede-Centrum. Met de invoering van een dagkaart van 5 euro (was 12.80 euro) hoopt wethouder Leon Meijer meer consumenten naar het centrum te lokken.

De invoering van het vooraf betalen in maart van dit jaar heeft voor een hoop commotie gezorgd. De middenstand, maar ook de autogebruiker was niet bepaald tevreden met het nieuwe systeem, dat overigens niet helemaal over boord wordt gegooid. Wethouder Meijer komt zijn belofte na om te luisteren naar de bezoekers en ondernemers van het centrum om gerichte maatregelen te nemen. ,,Dat is precies wat we nu doen. Met een betaalbare dagkaart, simpelere automaten en verdere inzet op het gebruiksvriendelijke belparkeren, zetten we samen met de bewoners en ondernemers belangrijke stappen."

ONDERZOEK In het onderzoek van het bureau Goudappel Coffeng, waarin bijna 400 centrumbezoekers en ruim 1.100 inwoners zijn bevraagd, stond de beleving van het centrum centraal en de rol die parkeren hierbij speelt. ,,De gemiddelde verblijfsduur van die mensen in het centrum was één uur. De mensen vinden het tarief nadelig, te hoog om het centrum te bezoeken. En ze vinden het systeem van vooraf betaald betalen niet eerlijk en een drempel om naar het centrum te komen."

Er is een lijst gemaakt met acht concrete verbetermaatregelen om het parkeren simpeler, duidelijker en betaalbaarder te maken. ,,Eén van de dingen die ook uit de enquête kwam of wat we op straat horen is dat mensen het parkeersysteem te ingewikkeld vinden, wat lastig."

Ede gaat het parkeren simpeler maken op alle terreinen, zodat je in het vervolg met drie knoppen het betaald parkeren kunt regelen. Alle parkeerautomaten worden aangepast zodat betalen met Dip&Go (pinnen zonder code) mogelijk wordt, de bediening makkelijker wordt en het invoeren van kentekens niet meer nodig is. Ede en ondernemers blijven samen optrekken om het belparkeren verder te promoten, bijvoorbeeld met een loyaliteitsprogramma voor klanten.

GOEDKOOP Op de parkeerpleinen worden duidelijkere informatieborden geplaatst over tarieven en betaalmogelijkheden. Er komt de mogelijkheid om met de kleinst mogelijke munteenheid te betalen, mensen kunnen in plaats van met 50 cent (voor 17 minuten) nu met 10 cent (voor 3,4 minuten) betalen. Hierdoor is het uurtarief 1,76 euro per uur. Het starttarief van 10 cent maakt het kort parkeren een stuk aantrekkelijker. De combinatie van uurtarief en een goedkope dagkaart maakt Ede Centrum de goedkoopste in de regio goedkoper dan in Barneveld en Veenendaal.

,,Het is zeker dat we door de maatregelen meer bezoekers krijgen", vermoedt binnenstadmanager Alan Geensen. ,,De barrière van het parkeren hopen we wat klantvriendelijker te maken. Door de invoering heeft de middenstand wel nadeel ondervonden."