• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Gemeente Ede
  • Danny van Zeggelaar

Opruimen asbest gaat nog dagen duren

EDE Het opruimen van het asbest dat is vrijgekomen na een brand in een garagebedrijf op de Fultonstraat in Ede gaat nog dagen duren. Dat is dinsdagochtend door vertegenwoordigers van de gemeente gezegd op een bijeenkomst voor ondernemers en omwonenden in Zoo&Zo. Naar verwachting is alles pas eind deze week weer schoon.

Danny van Zeggelaar

Waardoor de brand in het garagebedrijf precies is ontstaan is nog onduidelijk. De politie doet er onderzoek naar is het formele antwoord. Vermoedelijk heeft een hennepkwekerij, die na de brand in het pand werd aangetroffen, er iets te maken. Door de brand verspreidde zich asbest over een deel van industrieterrein Frankeneng, in de richting van de A30. Daardoor sloot de gemeente een deel van het industrieterrein af en moesten zestien bedrijven en acht woningen op slot. Inmiddels zijn de meeste wegen weer geopend.

EIND VAN DE WEEK Sommige bedrijven en woningen van particulieren zitten echter nog op slot, omdat hun terrein nog niet is schoongemaakt. Het gaat naar verwachting tot eind deze week, of misschien zelfs langer, duren voor alles is schoongemaakt. Dat doet de gemeente niet voor hen: ondernemers en particulieren moeten zelf de schoonmaak regelen. ,,Als het in dit tempo gaat, dan denk ik dat woensdagavond het grootste deel van het gebied is schoongemaakt, los van de daken", zegt Marian Florissen van de Omgevingsdienst De Vallei (ODDV), het voormalige Bouw- en Woningtoezicht. ,,En dat vrijdagmiddag het hele besmette gebied asbestvrij is."

FRUSTRATIE Op de informatiebijeenkomst van dinsdagochtend was over de gang van zaken frustratie merkbaar bij sommige ondernemers, die vonden dat het opruimen van het asbest niet op een goede manier gebeurde. ,,Waarom wordt alles afgesloten en wordt er zo'n situatie van gemaakt?", vraagt iemand aan burgemeester Verhulst. ,,We moeten als bedrijven zeggen: veeg die buitenterreinen schoon, zodat we onze panden weer in kunnen, en ga dan verder met de daken en de rommel om de terreinen heen. Dan kunnen we verder." Hij krijgt applaus.

Een andere ondernemer ondersteunt zijn pleidooi. ,,De gemeente kan veel beter het schoonmaken verhalen op de eigenaar van het pand. Nu versplinter je de schoonmaak alleen maar. Hier word ik blij van. Het is één gemeente, gedraag je daar ook naar." Maar volgens Verhulst kan dat niet zomaar. ,,Als het één terrein was met één eigenaar was het makkelijk."

HOOGSPANNING Op het bedrijventerrein zijn nu veel asbestsaneerders aan de gang. Een ondernemer zegt zich te storen aan de toon van de brief die naar de bedrijven is gestuurd, waarin wordt geëist dat de panden vrijdag schoon opgeleverd moeten worden. Een wat onaardige brief, erkent burgemeester Verhulst ook.

,,We staan nu onder hoogspanning", zegt Florissen van de ODDV. ,,Ik zie zoveel asbestsaneerders, dat ik niet weet waar we ze nu nog vandaan moeten halen. Het gaat erom dat de ontvanger van de brief voelt dat er iets moet gebeuren. Als u kunt aantonen dat de saneerder pas zaterdag kan, neemt dan contact op. Dan overleggen we dat. We begrijpen dat het niet bij iedereen gaat lukken om vrijdag het terrein schoon te krijgen."

HENNEPKWEKERIJ Volgens een ondernemer was bij de gemeente bekend dat er in het bedrijfspand aan de Fultonstraat een hennepkwekerij zat, maar is daar niets aan gedaan. De eigenaar van het afgebrande pand, die gisteravond terugkwam van vakantie en ook aanwezig was bij de bijeenkomst, zegt daar niets van te weten. ,,Als ik dat wist, had ik maatregelen kunnen nemen tegen de huurder."

Het lijkt er wel op dat de weeromstandigheden voor het opruimen van asbest niet al te gunstig zijn. Volgens de laatste weersverwachtingen is er de komende dagen kans op regen en onweer. ,,We hebben geen grip op de natuur", reageert Florissen. ,,Dan komt het in de bodem terecht en dat willen we ook niet. Maar wat we menselijk kunnen aanpakken, daar moeten we 100 procent voor gaan."