• Archief gemeente Ede
  • Archief gemeente Ede
  • Archief gemeente Ede

Op zoek naar rock-'n-roll uit het verleden

EDE Podium Astrant wil de oude rock-'n-roll uit Ede van de jaren zeventig tot nu in kaart brengen. Dertig jaar geleden zei de jeugd van Oktopus met een spandoek al: 'De gemeente is niet zo snel, daarom doen we het zelf wel'. Net als bij Oktopus begon Astrant in een kraakpand de zoektocht naar huisvesting. ,,De problemen die toen speelden zijn nog steeds aan de orde," zegt Xander van Soelen van Astrant.

Jan de Boer

Astrant is op zoek naar foto's en afbeeldingen uit het roemruchtige tijdperk van Oktopus en bijvoorbeeld Parkpop aan de Parkweg. ,,De jongeren van deze tijd komen bij ons voor muziek. Zij denken dat wij de eerste zijn. De jongelui weten niet was er qua muziek vroeger in Ede is geweest", merkt Van Soelen.

UITGEPLUISD Er wordt samengewerkt met het Historisch Museum Ede en er wordt gedacht om een historisch cahier uit te brengen. ,,Dat is erg tof, we willen vooral een beroep doen op Edenaren om ervaringen en foto's met ons te delen. De meeste foto's zijn door Gert Jan Koster in het verleden gemaakt. Wij hebben zijn collectie al voor negentig procent uitgepluisd."

POPCULTUUR Over de Edese Popgeschiedenis wil Astrant tevens een expositie gaan houden in het gebouw aan het Kuiperplein 31. ,,Wij willen de geschiedenis van de popcultuur in Ede duidelijk zichtbaar maken. Wat voor verleden hebben we eigenlijk in Ede. Mijn ouders spraken er altijd over dat je bij Oktopus geweest moest zijn. En vertelden dat de Parkweg de plek was waar rock-'n-roll was. Allemaal verhalen."

GATES OF EDE Van Soelen kwam erachter dat er online weinig te vinden was. Hij dacht terug te moeten gaan tot de jaren zeventig. Hij kwam in contact met Gert Jan Koster en Huib Baar, die in de begintijd nauw betrokken was bij Oktopus. Van Soelen bleek ook terug te moeten kijken in de jaren zestig. In die tijd traden groepen als Golden Earring, Rob Hoeke Rhytm & Blues, Cuby & The Blizzards en Focus op initiatief van Frans van der Horst, toenmalige eigenaar van 'Onder De Toren', op in de voormalige markthallen. ,,Daar had je ook het festival The Gates of Ede", herinnert Huib Baar zich.

INDO-ROCK Ook had Ede eigen groepen als The Beatniks en Blue Gillum. De indo-rock ging Ede door de komst van veel Indische mensen niet voorbij. ,,Groepen als Black Counts en Crazy Cats oefenden in de muziektent op de oude markt", herinnert een Edenaar zich.

MOLENSTRAAT In Oktopus, dat begon in 1970 in een legendarisch pand aan de Molenstraat, zelf waren weinig optredens, zegt Baar. ,,In de Molenstraat zaten we drie jaar. Er waren in Oktopus twee groepen jongeren: de alternatieve jongeren, de hippies, en een groep jongeren die zich bezighield met maatschappelijke problemen. Tussen de twee groepen leidde dat tot wrijving en dat liep uiteindelijk fout. In de Molenstraat speelden niet veel bandjes. Later wel, in een pand van Oktopus aan de Verlengde Amsterdamseweg."

BEATMISSEN Parkpop werd vroeger tijdens de Heideweek gehouden. Nog altijd is het een begrip dat Golden Earring daar vaak te bewonderen was. Ook opvallend in de zeventiger jaren waren de Beatmissen in de RK-kerk aan de Stationsweg. Genoeg geschiedenis.