• Freek Wolff

Op zoek naar 'Dimensie onbekend'

LUNTEREN Mariëtte Brink (44) schreef al een doorwrocht (studie)boek over de Openbaringen van Johannes. Vorige week kwam ook haar eerste roman uit: 'Dimensie onbekend'.

Freek Wolff

De passiebloem op de voorkant van het boek speelt een belangrijke rol in het verhaal en bij de ontknoping. ,,Passie heeft hier niks te maken met hartstocht. Het komt uit het Latijn en betekent 'lijden'. Missionarissen gebruikten vroeger die bloem om het lijdensverhaal van Christus uit te leggen. De krans van de bloem staat voor de doornenkroon."

HEMEL Toch is de mysterieuze titel 'Dimensie onbekend' geen verhaal over lijden. ,,Tieners in onze kerk, aan wie ik catechisatie geef, vroegen hoe de hemel er eigenlijk uit ziet. Dat zette me aan het denken, want dat is een dimensie die voor ons natuurlijk onbekend is. Toen bedacht ik een manier in verhaalvorm om het uit te leggen", zegt de Lunterse.

Sunny is de hoofdpersoon. Ze studeert plantenkunde en tijdens een vakantie op het fictieve eiland Tierra gaat ze het oerwoud in om onbekende plantensoorten te zoeken. Daar ontdekt ze een grot waar ze de holbewoner Abel aantreft. Hij woont er al zijn hele leven en is nog nooit buiten geweest. Sunny ziet het als haar taak om hem ervan te overtuigen dat het leven buiten de grauwe en koude grot beter is dan erin. Ze vertelt hem over de wind, het gras, de vlinders en de zon. Tegen haar verwachting in, wordt Abel juist meer tevreden met zijn kille leefsituatie.

,,Abel wijst op de lantaarnzwammen die in zijn grot licht geven. Buiten is het licht veel feller. Sunny vertelt nog over de warmte van de zon en de mooie kleuren buiten, maar dit kan hem niet overtuigen. Hij vindt het bespottelijk wat zij vertelt. Zo kan ze niet uitleggen waar die zon dan aan hangt. Dat is zo'n situatie die laat zien hoe moeilijk het is om die onbekende dimensie aan iemand uit te leggen, omdat hij er nog niets van kent."

GRAPPIGE MOMENTEN Het verhaal kent ook spannende en grappige momenten, terwijl Mariëtte in haar boek graag beeldspraak gebruikt. Dit is volgens haar geen belemmering om het te begrijpen. De grote vraag is uiteraard of het Sunny lukt om Abel uit zijn grot te krijgen. ,,Daar ga ik lekker niks over zeggen." Dat wordt pas duidelijk op de allerlaatste pagina. ,,Het is een verhaal met een diepere laag. Een novelle waarin de christelijke boodschap op een natuurlijke, geraffineerde wijze is verwerkt", typeert uitgever Brevier. ,,De christelijke boodschap ligt er niet te dik bovenop", vindt Mariëtte, hoewel ze dit zeker wel belangrijk vindt. ,,Het is mijn levensovertuiging en het leek me logisch om dat in zo'n verhaal door te laten klinken."

BEELDSPRAAK De roman is niet haar eerste boek. Ze deed maar liefst zeven jaar over 'De openbaring van Johannes' 4 tot en met 22, met de subtitel 'Het evangelie uit de doeken'. ,,Ik heb hier over verteld tijdens kringavonden in de kerk (hervormd PKN in Barneveld). Want ik ging onbevangen studeren in Openbaringen en na een jaar of drie kwam ik erachter dat je die visioenen zo kunt interpreteren dat je het complete evangelie erin ziet. Het is veel beeldspraak. Het beeld van God op een troon is heel gemakkelijk, maar hoe het begrip 'zonde' wordt verbeeld, is een stuk lastiger. Zo heb ik die hoofdstukken per vers onder de loep genomen."

Brink is geen theologe, maar vindt veel dingen leuk om te onderzoeken. ,,Met mijn man heb ik een bouwkundig tekenbureau, waar ik vooral geïnteresseerd ben in de creatieve kant. Ik voelde me aangetrokken tot Openbaringen en ging het Grieks erbij halen. Toen ontdekte ik steeds meer en vielen de puzzelstukken in elkaar."