• Ted Walker

'Oordeel niet, verwonder u slechts'

EDE Irma Dee is zangeres, maar ook echtgenote en moeder van twee kinderen. Haar carrière als zangeres begon ooit in de woonkamer. In 1999 leverde het vele oefenen haar een eerste plek op in de Soundmixshow van Henny Huisman. De van oorsprong Groningse Dee heeft niet de behoefte om een dag met iemand te ruilen, eet graag zuurkool met spek en ananas en vindt de avond het prettigste deel van een dag.

Ted Walker

Leeftijd: 36.

Woonplaats: Ede.

Burgerlijke staat: Getrouwd, samen hebben we twee kinderen.

Beroep: Zangeres.

Vrijwilligerswerk: Ik collecteer voor verschillende goede doelen, zoals de Alzheimer Nederland en verstandelijk gehandicapten.

Hobby´s: Muziek luisteren, films kijken en lezen.

Hoeveel uur besteed je per dag aan sociale media? Ik houd het niet precies bij, maar in elk geval te veel.

In welke zin te veel? Ik zit eigenlijk veel te veel op mijn telefoon. Ik word daar ook regelmatig op aangesproken door mijn man. Dan gaat het weer een tijdje goed, maar het sluipt er uiteindelijk toch weer in.

Drie belangrijkste apps op de telefoon?: Instagram, Facebook en WhatsApp.

Prettigste moment van de dag?: De avond.

Waarom de avond? Mijn man en ik hebben twee jonge kinderen. Onze jongste is nog geen half jaar. Als zij ‘s avonds beiden liggen te slapen, kom ik even aan mezelf toe. Even tot rust komen, wat lekkers drinken en tijd om ook samen wat te praten bijvoorbeeld.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan?: Goeie vraag, ik zal er eens over nadenken.

Is er niets wat u kan verzinnen? Nou, het enige wat ik kan bedenken is dan wellicht iets op het muzikale vlak. Een tour door heel Nederland in alle grote theaters met mijn muzikale voorstelling Prodigal Daughter zou te gek zijn.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan?: Martin Smith.

Wie is dat? Dat is een gospelzanger. Een inspirerend voorbeeld voor mij en een super goede zanger en tekstschrijver.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen?: Dat ze allemaal mee mochten naar de finale van de Soundmixshow.

De soundmixshow? Tja, daar heb ik ooit aan mee gedaan als Alanis Morissette. Daar is mijn muzikale carrière begonnen.

Lijfspreuk: Oordeel niet, verwonder u slechts.

Wat houdt dat in voor u? Ik vind het heel naar als mensen elkaar veroordelen. Ik probeer om niet te snel te oordelen, maar om open te staan en dan soms maar vraagtekens te hebben. Dat bedoel ik met verwonderen. Ik heb liever vraagtekens dan dat ik oordeel.

Wat is uw definitie van geluk?: Mijn gezin met twee kinderen, daar tijd mee door te brengen maakt me erg gelukkig.

Wat is uw slechtste gewoonte? Dat ik soms wat pessimistisch naar het leven kan kijken.

Waar uit zich dat in? Ik denk vaak heel diep na over zaken en kan mezelf daar dan ook in verliezen. Ik ben wel heel vrolijk en open maar kan me ook best zorgen maken over dingen waar ik verder geen vat op heb.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Kleding of een dagje wellness.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Boer zoekt Vrouw.

Favoriete Netflix/HBO-serie? The Bridge.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Er schiet me zo niemand te binnen.

Niemand? Nou, het is niet dat ik mezelf zo fantastisch vind, maar waarom zou ik moeten willen ruilen? Ben ik dan toch te Gronings?

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Dat was naar Zakynthos, Griekenland. Meerdere keren geweest.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? In Egypte waar het ongedierte door de kamer kroop. En dan heb je het niet over een spinnetje in een hoekje. Er liepen echt salamanders door de kamer. Gelukkig vonden onze Egyptische hoteleigenaren ook dat het niet kon, waarop ze ons hebben verplaatst naar het nieuwe gedeelte van het hotel, waar we geen last hadden van huisdieren.

Wat was als kind uw droomberoep? Zangeres.

Wat trok u daar zo in? Geen idee eerlijk gezegd. Ik kom helemaal niet uit een muzikaal gezin of zo. Ik kan me alleen herinneren dat ik van kinds af al playbackshows in de huiskamer deed en me ook inschreef voor wedstrijden.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Mijn vakanties met onze familie op Schiermonnikoog.

Wat was daar zo mooi aan? Eigenlijk het ‘simpele’ feit dat we dan even met z'n allen, zeven kinderen en mijn ouders, samen waren. Geen werk en school, maar puur het gezin bij elkaar.

Wie is uw grote voorbeeld? Henri Nouwen, schrijver van het boek 'Eindelijk Thuis', waar mijn nieuwste album en theatervoorstelling ‘Prodigal Daughter’ op gebaseerd is.

Wat is uw favoriete muziek? Ik vind de muziek van Lauren Daigle en Martin Smith erg mooi maar de muziek van Coldplay en Keane gaan hier zo mogelijk ook op standje tien door de speakers heen.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Ik ben doodsbang voor muizen. Nee niet doodsbang, ik heb gewoon een fobie voor die beesten.

Bent u (bij)gelovig? Ja, ik ben christen

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Goede en echte gesprekken over het leven.

Favoriet eten? Zuurkool met spek en ananas.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Nog nooit over nagedacht, ik zou in elk geval meer met (live)muziek willen doen in Ede.

Wat zou u doen met een miljoen? Meerdere albums opnemen en het huis verder verbouwen. En ik zou heel veel geven aan het onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer.

Waarom deze ziekte? Ik maak deze ziekte en de gevolgen van dichtbij mee. Mijn vader is er door getroffen. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, maar zover ik weet zijn er geen doorbraken. Mijn vader was mijn grootste voorbeeld en nu herkent hij mij niet meer. Bizar om te zien dat hij langzaam verdwijnt, terwijl ik hem fysiek wel gewoon kan zien. Ik realiseer me trouwens dat ik hier voor het eerst iets over uit.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? M’n man en m’n kinderen en een Twix.

Een Twix? Ja, dat hoort er bij ons bij. Als we op reis gaan, moet er een Twix mee of onderweg gekocht worden. Maar, even serieus. Een onbewoond eiland, ik moet er toch niet aan denken.

Volgende keer in deze rubriek: Rob de Nijs.