• Foto Janus Visser/BDU

Onvrede onder personeel De Peppel

EDE Vakbond FNV Publiek Belang en FNV Recreatie luiden de noodklok over de werkomstandigheden en veiligheid bij zwembad De Peppel. Al een jaar zegt de vakbeweging bezig te zijn met het oplossen van klachten van het zwembadpersoneel, maar tevergeefs.

Danny van Zeggelaar

De klachten gaan over intimidatie, de veiligheid binnen het zwembad en de arbeidsomstandigheden. ,,Dat zijn geen lichte beschuldigingen", zegt FNV-bestuurder Hanan Yagoubi. ,,We zijn al een jaar bezig met het oplossen van deze zaken. Maar in december bleken de afspraken niet nagekomen te zijn."

BRANDBRIEF Vorig jaar juli stuurde een groep medewerkers een brandbrief naar wethouder Weijland (D66). Over vijftien punten hadden medewerkers klachten. Zo zouden stagiairs worden ingezet als volwaardig instructeur bij zwemlessen. ,,We hoorden vorige maand dat een groot deel van het kritische personeel was weggewerkt", zegt Yagoubi. ,,Er was dus sprake van onderbezetting en er is heel snel nieuw, onervaren personeel aangenomen in het zwembad. In de tussentijd hebben ze niet gewerkt aan oplossingen, maar aan schikkingen en vaststellingsovereenkomsten."

De achterban van de bond hoopte dat het bestuur van Peppel-eigenaar Sportservice Ede maatregelen zou nemen. Maar dat gebeurt niet, stelt Yagoubi. ,,We hadden twee weken geleden een bijeenkomst met onze leden. En het bestuur zei: 'ondanks de fouten die worden gemaakt, blijven we achter de directeur staan'. Inmiddels hebben de vakbonden opnieuw een brief gestuurd naar wethouder Weijland, met daarin alle bezwaren.''

SCHOONMAKERS Personeel van het zwembad heeft de afgelopen tijd bijgehouden welke mensen bijvoorbeeld toezicht houden of lessen geven. Daaruit komt onder meer dat schoonmakers toezicht hebben gehouden 'aan de badrand', stelt de vakbeweging. Yagoubi: ,,Onervaren mensen moeten worden ondersteund door ervaren mensen. Volgens de directeur zijn de nieuwe mensen wel opgeleid, maar dat is geen opleiding zoals bijvoorbeeld bij de reddingsbrigade. Het gaat alleen om een theoriecursus van twee uur, horen we van onze leden."

GOEDE STAPPEN Waarnemend directeur Leo van der Wiel van De Peppel zegt de noodkreet van het personeel 'heel serieus' te nemen. ,,In onze beleving hebben we het afgelopen half jaar goede stappen gezet", zegt hij. Toch herkent hij zich niet in sommige beschuldigingen. ,,Veiligheid voor onze medewerkers en de badgasten is het allerbelangrijkste. We hebben de afgelopen maanden meer dan tien medewerkers aangenomen en zij hebben alle benodigde papieren op zak. Ervaringen moeten ze opdoen in de praktijk en daarbij koppelen we ze aan ervaren collega's."

Het beeld dat schoonmakers zouden toezien op de badgasten is volgens Van der Wiel niet waar. ,,Dat is nooit het geval geweest. We hebben er bewust voor gekozen dat een aantal schoonmakers meedoet met zwemtesten en de papieren hiervoor heeft. Zij mógen dus, er zijn mij twee gevallen van bekend, een oogje in het zeil houden. Het is altijd ondersteunend aan ervaren collega's. Maar als een badjuf naar de wc moet, dan mag een schoonmaker even mee opletten."