• Archief Henny Jansen/BDU

'Onveilige situaties op station Ede-Wageningen'

EDE Burgemeester Verhulst maakt zich zorgen over station Ede-Wageningen. Zeker bij verstoringen ontstaan onveilige situaties.

Danny van Zeggelaar

Eigenlijk zou dit jaar een begin gemaakt worden met de bouw van het nieuwe station, maar door een mislukte aanbesteding is dat voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens burgemeester Verhulst een onwenselijke situatie omdat het bij iedere verstoring op het spoor te druk wordt op de perrons. ,,De veiligheid komt zo langzamerhand in het geding. Laatst was ik daar en was er een trein gestrand, die vervolgens Ede-Wageningen oversloeg. Op een drukke dag staan er zo duizend mensen te wachten op een trein die het station niet aandoet."

VEROUDERD Het huidige station is aan het einde van zijn levensduur. Het was de bedoeling dat dit jaar gestart zou worden met de bouw van het nieuwe station Ede-Wageningen, maar door een mislukte aanbesteding is dat voor onbepaalde tijd uitgesteld. Geen enkele aannemer kon het station bouwen voor de 75 miljoen euro die voor de bouw van het nieuwe station is vrijgemaakt. Eerst moet de bouw van het nieuwe station dus opnieuw worden aanbesteed en moeten treinreizigers uit Ede en omgeving het voorlopig nog doen met het verouderde Ede-Wageningen.

GEWOON NODIG ,,We roepen wel richting spoorbeheerder ProRail dat we niet voor onze lol een nieuw station willen. Het is nodig. Je ziet hoe we groeien", zegt Verhulst. ,,En we zijn station Ede-Wageningen. Ook Wageningen groeit enorm qua aantal studenten. Het is gewoon nodig."