• Jan de Boer

Onduidelijkheid over start herbouw villa Richmond

EDE Het was 5 januari 2018 een jaar geleden dat een uitslaande brand de monumentale villa Richmond aan de Stationsweg verwoestte. Nog steeds is niet bekend wanneer met de herbouw van de villa wordt gestart.

De Vereniging Oud Ede (VOE) heeft volgens haar voorzitter Simon van de Pol met anderen, waaronder de overburen, de vereniging van eigenaren Rozenburg, aan de gemeente Ede gevraagd om het gemeentelijk monument te sparen van de sloop en te laten herstellen. ,,Desnoods met inzet van bestuurlijke dwang. We kregen keurig bericht dat eraan gewerkt werd maar zagen niets gebeuren."

Eind november werden de twee verenigingen desgevraagd door de gemeente en in aanwezigheid van de architect geïnformeerd over de plannen. ,,Dat zag er prima uit: De gemeente heeft diplomatieke druk uitgeoefend op de eigenaar. De villa wordt geheel in oude luister hersteld. De architect gaf aan dat afdekken van de villa met zeilen geen optie was, omdat de muren de druk van wind op die zeilen mogelijk niet zouden kunnen dragen. En omdat de schade zodanig is dat zowel het dak als de vloer van zolder en eerste verdieping volledig vervangen moeten worden."

Van der Pol vervolgt: ,,We kregen uitleg over de bouwtekeningen en konden concluderen dat bij uitvoering het herstel van de villa Richmond in oude luister prachtig gecombineerd wordt met moderne bouwtechnieken. De vraag blijft natuurlijk wanneer de restauratie start. Binnenkort werd ons verzekerd waarbij binnenkort een rekbaar begrip is. Jammer genoeg is er een jaar na dato nog niets te zien; zelfs geen aannemersbord met wat er gaat gebeuren."