• @wijkagent_gerben_ede_west (Instagram)
  • Politie Ede
  • Politie Ede

Onderzoek naar hennepkwekerij Proosdijerveldweg

EDE Nadat de politie een hennepkwekerij aan de Proosdijerveldweg had ontdekt, zijn zij een onderzoek gestart naar de woning. Ook doet de woningstichting mee aan het onderzoek, want het pand blijkt gehuurd te zijn. De woningstichting gaat er zorg voor dragen dat het huurcontract beëindigd wordt en dat de man zijn woning moet betalen. De man wordt nu verdacht van het onderhouden en in bezit hebben van een hennepkwekerij, diefstal van stroom en het veroorzaken van gevaar door het elektriciteitsnetwerk te vernielen.

Toen de politie op maandagmorgen aan de deur stond, werd er niet geopend. Daarop besloten zij de deur te forceren. Toen de politie de reden van de komst aan hem wilde mededelen, deed de man er alles aan om hen buiten zijn woning te houden. Dit liep uit tot een worsteling en uiteindelijk tot aanhouding. Eenmaal in de woning werd inderdaad een kwekerij aangetroffen met in totaal 334 hennepplanten.

De energie fraude expert heeft in de woning vastgesteld dat de stroom, welke gebruikt werd voor de hennepkwekerij, gestolen was. Voor een snelle groei van hennepplaten zijn lampen met een hoog wattage nodig. Deze gloeilampen branden weken lang, dag en nacht. Omdat deze hoge energiekosten te omzeilen wordt de stroom vaak illegaal 'getapt'. De wirwar van kabels en transformatoren levert gevaarlijke situaties op, omdat bij kortsluiting en oververhitting de stoppen niet doorslaan. Zo is de kans op brand en ontploffing zeer groot.