Onderzoek naar Blijverslening voor ouderen

EDE De Edese gemeenteraad ging er unaniem mee akkoord dat de mogelijkheden voor het introduceren van de Blijverslening worden onderzocht.

De Blijverslening is een goedkope hypotheek of goedkope lening voor ouderen en een stimulans voor ouderen om langer thuis te blijven wonen. Het doel van de Blijverslening is om voordelig geld te lenen om een huis mee te verbouwen. Tegelijkertijd is de lening een oplossing om vermogen vrij te maken dat nu 'vastzit' in de woning.

De Blijverslening is bedoeld om een huis 'levensloopbestendig' te maken. Daarmee wordt bedoeld: de slaapkamer en badkamer naar de begane grond verplaatsen, een bredere voordeur nemen, drempels verwijderen, enzovoorts. In de praktijk maken allerlei soorten verbouwingen een huis 'levensloopbestendig'.

Stichting Stimuleringsfonds Nederlandse gemeenten (SVn), dat ook de in Ede te krijgen Starterslening verzorgt, merkt dat er grote belangstelling is naar de Blijverslening, vanuit zowel gemeenten als consumenten. Renkum was de eerste gemeente met een Blijverslening. In het voorjaar van 2017 wordt duidelijk of oudere Edenaren ook een Blijverslening kunnen krijgen.