• Pauw Media

Onderzoek naar behoud Muur van Mussert

EDE Het kan nog enkele maanden duren voordat duidelijk is of de Muur van Mussert op de Goudsberg in Lunteren wordt behouden of gesloopt. Volgens de Edese wethouder Johan Weijland is er bij de gemeente Ede een aanvraag ingediend om de muur als een gemeentelijk monument aan te wijzen.

Bond Heemschut, Vereniging Oud Ede, Vereniging Oud Lunteren, Cuypersgenootschap en Stichting Erfgoed Ede hebben het verzoek bij Ede neergelegd. Nog steeds vindt het college van burgemeester en wethouders van Ede volgens Weijland dat de muur geen gemeentelijk monument behoort te zijn. ,,Wij vinden het geen gemeentelijke kwestie. De Muur van Mussert gaat over de geschiedenis van Nederland, niet over de geschiedenis van Ede. Wij nemen geen taken van het rijk over."

Campingeigenaar Roderick Zoons heeft op het gemeentehuis in Ede een melding gedaan om de muur te slopen. Door de aanvragen voor een gemeentelijk monument ligt er op de muur een voorbescherming, wat betekent dat er voorlopig niet gesloopt mag worden. Johan Weijland is al drie jaar bezig met het behoud van de muur. ,,Ik heb altijd bepleit dat de muur blijft bestaan als rijksmonument. Ik wil de ondernemer niet dwarsliggen, hij heeft ook een belang."

Bij het rijk kan geen vergunning worden aangevraagd om de muur te behouden. Dit ondanks dat er momenteel landelijk veel belangstelling is voor het behoud van de muur, Prominente Nederlanders als Maarten van Rossem, Geert Mak en Hans Goedkoop zijn in de bres gesprongen om de Muur van Mussert te behouden.

De gemeente Ede moet op de aanvragen een beslissing nemen, stelt wethouder Weijland. ,,Het verzoek hebben we net binnen. Wij moeten dat verdelen onder de medewerkers, die ons als college moeten adviseren. Zij vragen ook een mening aan adviesbureaus. Na de ingediende aanvragen hebben wij volgens de wet maximaal 26 weken de tijd om een beslissing te nemen. Ik hoop dat de periode korter is. We gaan het heel keurig volgens de lijntjes behandelen."