• Gemeente Ede

Onderscheiding voor verzetsacties van Gerrie Welbedacht

EDE Burgemeester René Verhulst reikte maandag de erepenning van de gemeente Ede uit aan Gerrie Welbedacht. De 94-jarige Welbedacht kreeg deze onderscheiding als blijk van waardering en erkentelijkheid voor haar bijzondere verdiensten voor de Edese samenleving tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op jonge leeftijd vervulde Welbedacht een actieve rol in het verzet. Ze koos bewust voor het verzetswerk, hoewel ze wist dat er grote gevaren aan verbonden waren.

KOERIERSTER Welbedacht was maandenlang actief als koerierster voor de staf van de Edese Binnenlandse Strijdkrachten. De informatie die ze hiermee vergaarde was zeer belangrijk voor het goed functioneren van het verzet in Ede. 

GEHEIME ZENDER Volgens de gemeente inventariseerde ze vanuit een huis aan de N224 de Duitse verkeersbewegingen. Via een geheime zender werden deze gegevens doorgegeven en daardoor konden gerichte aanvallen met jachtvliegtuigen worden uitgevoerd.

MARKET GARDEN Welbedacht was ook een belangrijke kracht tijdens Operatie Market Garden in 1944. Ze hielp om voedsel te bereiden voor deze groep geallieerden. 

BRON VIDEO: GEMEENTE EDE