• Hasper
  • Bleeker Nauta

Nog twee opties voor ontwerp nieuw marktplein Ede

EDE Ruim drieduizend stemmen kwamen er binnen voor de ontwerpen voor de Markt. Meer dan de helft van de stemmen ging naar bureau Hosper dat van het marktplein een overtuin wil maken, met veel groen, banken, terrassen en een waterelement met bedriegertjes. Zo'n 700 stemmen waren voor samenwerkende bureaus Bleeker & Nauta, Zijaanzicht en Werkstatt, met hun fraaie, schaapskooiachtige markthal. Beide bureaus gaan door om hun ontwerp te vervolmaken. Bureau Okra kreeg ruim 500 stemmen en valt daarmee af.

Wethouder Johan Weijland is blij met zoveel betrokkenheid: ,,Ik hoor wel eens dat de relatie tussen de Edenaar en het centrum bekoeld is. Als ik nu zie hoeveel mensen er gestemd hebben en hoeveel mensen er op zaterdag 11 maart de stand in de Torenstraat bezochten, weet ik zeker dat de Edenaar hart heeft voor het centrum. Wat ik ook heel mooi vind is dat mensen ook nog met tips en ideeën en waarschuwingen kwamen over de ontwerpen die er nu liggen. Dat geeft zo'n goed gevoel, want dat betekent dat als we met elkaar zaken oppakken, we mooie dingen kunnen maken! Ik bedank iedereen die heeft gestemd en hoop dat ze dat in mei ook gaan doen. Als de definitieve ontwerpen er liggen.''

WEEKMARKT Mensen die hun stem uitbrachten konden ook nog opmerkingen plaatsen over het ontwerp. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van DOE. Eén van de belangrijkste opmerkingen was dat de weekmarkt op het marktplein moet blijven. Bij alle ontwerpen blijft er ruimte over voor een groot deel van de marktkramen. De gemeente is met de mensen van de markt in overleg over de locatie van een klein deel van de marktkramen. Deze zullen een plek krijgen in de buurt van het marktplein.

VOLGENDE RONDE De twee overgebleven bureaus maken nu een definitief ontwerp. Daarin nemen ze de opmerkingen die de stemmers maakten mee. Voorafgaand aan de ontwerpfase kregen de bureaus tal van technische randvoorwaarden mee. De gemeente heeft de technische aspecten nu nogmaals bekeken en bij het maken van een definitief ontwerp, kijkt ingenieursbureau Royal Haskoning mee met de bureaus. ,,Bouwen of het aanleggen van tuinen op een parkeergarage vergt toch wat rekenwerk en vraagt om aangepast materiaalgebruik'', legt wethouder Weijland uit. In mei liggen er dan twee definitieve ontwerpen.

KEUZEMOMENT In mei wordt Edenaren opnieuw gevraagd te stemmen. Er liggend dan twee definitieve ontwerpen. Het plan dat dan de meeste stemmen krijgt, wordt uitgevoerd. Uitvoering van het werk gebeurt in het voorjaar van 2018. In het najaar van 2017 gaat de gemeente wel al voorbereidende werkzaamheden uitvoeren.