• Julianastraat Lunteren.

    Freek Wolff

Nieuwe verkeersproef in Lunteren

LUNTEREN De gemeente Ede begint in Lunteren een nieuwe verkeersproef. Vanaf begin maart gaan verschillende rijrichtingen in het dorp weer tijdelijk op de schop.

Danny van Zeggelaar

In de zomer van vorig jaar werd óók al een verkeersproef in Lunteren uitgevoerd. De verschillende eenrichtingswegen in het centrum werden toen omgedraaid, waardoor verkeer vanaf de Klomperweg van Lunteren zo kon doorrijden naar de Postweg, aan de andere kant van Lunteren, via de Hertenlaan. Rijden via de Westzoom, de rondweg om Lunteren heen, was daardoor niet meer nodig. Een gedeelte van de Julianastraat, aan de noordzijde, was bovendien een tijdelijke tweerichtingsweg.

PROEF De nieuwe verkeersproef, die vanaf maart gaat lopen, is iets aangepast. Volgens de gemeente Ede blijkt uit een enquête dat het merendeel van de bewoners positief heeft gereageerd op de verkeersproef. Een groot deel van de bewoners zegt dat bestemmingen door de aangepaste routes beter te vinden waren en dat omrijden minder nodig was. Tegelijkertijd waren er ook zorgen, over de verkeersdrukte in de Julianastraat en de beperkte ruimte om elkaar te passeren werd als onhandig ervaren.

TUSSENVARIANT Begin maart start een nieuwe proef, die 'de tussenvariant' wordt genoemd. De tussenvariant houdt in dat de Julianastraat over de totale lengte eenrichtingsverkeer krijgt van noord naar zuid. De Hertenlaan gaat precies andersom: die gaat van zuid naar noord lopen. Volgens de gemeente wordt met deze proef getest of de nieuwe testvariant voldoet aan de eisen van de gemeente op het gebied van snelheid en drukte. Speciale telapparaten zullen meten hoe druk de wegen worden gedurende de proef.