• Het gezin bij een van de uitjes. De oma is volgende week dinsdag te zien op SBS6.

    BDUmedia

'Nieuwe oma' voor Edes gezin

EDE Het gezin van de Edese Wendy Alberts heeft de afgelopen weken een heel bijzondere ervaring meegemaakt. Ze hebben 'een nieuwe oma' gekregen door deel te nemen aan het SBS6-programma 'Mag ik jullie oma zijn?'. ,,Het bijzondere is dat het gewoon werkt."

Danny van Zeggelaar

Het kwam voorbij op Facebook, een oproep om je aan te melden voor het SBS6-programma 'Mag ik jullie oma zijn?'. Wendy Alberts was meteen enthousiast. ,,Mijn kinderen hebben geen opa of oma. Mijn ouders zijn overleden en van vaders kant is er geen contact met opa of oma", vertelt ze. ,,De oudste heeft hen wel ontmoet, maar de twee jongste kinderen kennen geen opa of oma. Die kennen het van het schoolplein, waar klasgenootjes worden opgehaald door hun opa of oma." En dat terwijl er best behoefte is aan een 'nieuwe oma' binnen het gezin van Alberts. ,,De twee kleine hebben heel vaak gevraagd waarom ze geen opa en oma hebben. Dan heb ik het over mijn ouders, dat ze zijn overleden."

GEKKE BUI In een naar eigen zeggen 'gekke bui' benaderde Alberts de programmamakers van SBS. ,,En tot mijn verbijstering kreeg ik een telefoontje van de regisseur, of hij langs mocht komen", zegt ze. ,,Ze hebben toen een kennismakingsfilmpje gemaakt en we werden uitgekozen. Toen schrokken wel wel even."

De kennismaking met 'de nieuwe oma' was in Utrecht. Heel laagdrempelig, een kopje koffie drinken. Alberts: ,,Gewoon om te zien of er een klik was. En daarna zijn we gaan zwemmen en hebben we iets met honden gedaan." De klik was er en de opnames zijn vrij recent afgerond. Met succes, kan Alberts alvast verklappen. ,,Het is echt een bonus-oma. We geven elkaar aandacht en dat maakt het heel leuk. Zelf zit ze in een koor, met een uitvoering met Kerst in de kerk. Daar gaan we dan heen. En op 4 december is ze jarig. Dan gaan we op bezoek en is toevallig ook 'onze aflevering'."

GEADOPTEERD Ook de kinderen zijn dolenthousiast. ,,Ze vinden het hartstikke stoer", zegt Alberts. ,,Een vriendinnetje zei tegen een van mijn dochters dat ze niet kon spelen, omdat ze naar haar oma ging. En dat kon zij nu ook zeggen, voor het eerst in haar leven. Door de kinderen is ze meteen geadopteerd."

De opnames zijn nu dan wel voorbij, de band met de 'bonus-oma' stopt natuurlijk niet. Ook de programmamakers van SBS blijven daar voorlopig bij betrokken, zegt Alberts. ,,Ze willen oudere mensen uit de eenzaamheid halen met dit programma, daarin willen ze bemiddelen. En er is ook nazorg. Het is niet zo dat het programma wordt uitgezonden en dat het klaar is. Nee. De komende maanden worden we ook begeleid, zodat het van beide kanten goed gaat. Het bijzondere is dat het dus ook gewoon werkt. Dat je een klik met een wildvreemde kunt opbouwen."

De aflevering van 'Mag ik jullie oma zijn?' met de familie van Wendy Alberts is dinsdag 4 december om 21.30 uur te zien op SBS6.