• Freek Wolff
  • Freek Wolff

Nieuw boulodrome voor Maboul

EDE Hoewel voorzitter Hans Bette (53) vindt dat je het balspel petanque in weer en wind kunt spelen, zal burgemeester Cees van der Knaap zaterdag 30 januari toch de fonkelnieuwe Boulodrome openen.

Freek Wolff

Aan het Kanonnenpad werpen de 110 leden van Amicale de Pétanque Maboul al twintig jaar een balletje, maar tot het najaar van 2015 was dat alleen nog buiten. ,,Dat betekent 'de vriendenclub van petanque' en Maboul is een Franse uitdrukking voor 'je bent gek'. Dus het is eigenlijk: de vriendenkring die verzot is op petanque", legt Bette uit.

Jeu de boules is de verzamelnaam van balspelen. ,,Daarvan zijn varianten. Zo heb je in Italië het bokka, in Engeland balls, in België krullebollen en de grootste soort is het Franse petanque. Allemaal met hun eigen regels."

De nieuwe hal (boulodrome) die bij de kantine is gekomen is 28 bij 32 meter groot, gereed pal na de zomer. ,,Vorst, sneeuw, regen en gladheid kun je vooral de oudere leden niet meer aandoen. Je wilt bovendien continuïteit van sportaanbod hebben. De wens van een hal lag er al zo'n twaalf jaar."

Binnen liggen nu 21 banen in vier bakken met een mengeling van zand, leem en grind. ,,De grond is bij nader inzien iets te zacht, maar we doen het er even mee. Er moet nog iets meer leem bij."

Bette pakt een gele ring, waarvanuit de bal geworpen wordt naar de but. Bij dat kleine balletje moeten de grote, zware ballen immers zo dicht mogelijk komen te liggen. Hij vertelt over diverse werptechnieken en de partijen die gespeeld worden één tegen één, twee tegen twee of drie tegen drie. In de teams heb je specialisten als de pointeur (plaatser) en de tireur (schieter).