• Arnold Versteeg hoopt op een plekje voor de SGP in de Provinciale Staten

    Danny van Zeggelaar

'Niet nakomen beloftes vergroot kloof'

WEKEROM Met nog minder dan een week te gaan voor de Provinciale Statenverkiezingen maken de kandidaat Statenleden zich op voor een eindsprint. Voor huidig raadslid én kandidaat Statenlid Arnold Versteeg uit Wekerom (SGP, plek 6) wordt het best een beetje spannend.

Danny van Zeggelaar

Nee, stoppen met zijn werk als raadslid van de gemeente Ede gaat Versteeg beslist niet, mocht hij toch een rol in de provincie Gelderland krijgen. Dan maar wat minder werken, zegt hij resoluut. Versteeg staat op plek 6 van de kandidatenlijst, niet per se een verkiesbare plaats. ,,We hebben nu drie Statenleden en twee fractievolgers. Maar groeien we als fractie, dan komt de nummer 6 in beeld", zegt Versteeg. Dan is er een kans dat hij fractievolger wordt. Of wellicht zit er, met voorkeursstemmen, wel meer in.

LEEFBAARHEID Drie punten springen er voor Versteeg uit in de provincie. Hij noemt vitaliteit van dorpen zeer belangrijk, vindt dat de agrarische sector best wat meer aandacht mag verdienen en dat de infrastructuur in de provincie op orde moet zijn. ,,Ik maak me best druk om de leefbaarheid", zegt hij. ,,Dan gaat het om voorzieningen, om dorpshuizen, veilige wegen, genoeg huizen voor starters en senioren. Maar ook: zorgen dat de ambulances op tijd rijden."

HONDERD EURO Geld is er in de provincie genoeg. Er zijn van de verkoop van het energiebedrijf nog miljarden over. ,,Tien procent daarvan mag best worden uitgegeven", vindt Versteeg. ,,Je kunt wel zeggen dat iedereen honderd euro krijgt, maar wat levert dat op? Dat is niet de oplossing. Investeer het voor een groot aantal jaren. Provinciale wagen, vitaliteit van dorpen. Er zijn zoveel onderwerpen te verzinnen. Denk ook aan de energietransitie, waar de provincie zeker een rol in kan spelen. Bijvoorbeeld met het verstrekken van leningen."

VER WEG Versteeg is namens de SGP de hooggeplaatste kandidaat voor de provincie. ,,Een kandidaat uit Ede heeft affiniteit met Ede én de regio", zegt hij. Toch staat de provincie voor veel mensen heel ver weg. ,,Er liggen taken voor de provincie in onze regio. Kijk bijvoorbeeld of je kunt onderzoeken of er rondwegen kunnen worden aangelegd om dorpskernen heen, in plaats van er doorheen. En de provincie heeft al veel gedaan. De Van der Knaaphal is mede door de provincie gefinancierd, er moet een snelfietsroute tussen Ede en Wageningen via Bennekom komen."

De Wekerommer vindt dat de provincie ook aandacht moet hebben voor de boeren. ,,Ze moeten onder een steeds grotere druk produceren. Terwijl ze vaak, onterecht, in een kwaad daglicht komen te staan."

BETROUWBAARHEID Of Versteeg ook echt in de Provinciale Staten komt is nog onzeker. Met een zesde plek wordt het spannend. Gekozen worden of niet, zorgen maakt hij zich wel. ,,Ik zie dat politici van alles beloven en het niet nakomen. Kijk naar de '1000 euro van Rutte', de energietarieven die omhoog schieten. Een betrouwbare overheid is een dienstbare overheid. En als ze dat niet doen, dan wordt de kloof groter. Dat voedt populistische partijen. Dat hebben we aan onszelf als politici te danken."