• Roos Tetelepta is modinette en onderneemster, maar ook echtgenote, moeder en oma.

    Ted Walker

'Niet klagen maar dragen'

EDE Roos Tetelepta is modinette en onderneemster, maar ook echtgenote, moeder en oma. Dansen en wandelen zijn haar hobby’s, maar spelen met haar kleinkinderen, een goed boek lezen en op de bank luieren met haar man mag zij ook graag doen. Barack Obama lijkt haar een sympathieke man. Met wie zij zou willen ruilen? Met niemand.

Ted Walker

Leeftijd: 59 jaar

Woonplaats: Ede

Burgerlijke staat: Getrouwd

Beroep: Modinette. Ik ben in Apeldoorn de trotse eigenaresse van mijn eigen naaiatelier, genaamd 'Roos Gordijnenatelier'. Ik maak hier gordijnen, vitrages, vouwgordijnen en ander maatwerk.

Vrijwilligerswerk: Daar heb ik helaas geen tijd voor.

Hobby´s: Dansen. En als ik daarnaast wat vrije uurtjes over heb, vind ik het fijn om een goed boek te lezen, te spelen met mijn kleinkinderen of op de bank samen met mijn man te luieren met een Netflix-serie.

Hoeveel uur besteed je per dag aan sociale media? Ik zit niet op sociale media.

Drie belangrijkste apps op telefoon? WhatsApp, een kaartspel en mijn mail.

Welk kaartspel is dat? Dat is Patience. Dat mag ik graag in mijn pauze doen.

Prettigste moment van de dag? Wanneer ik al mijn werk af heb en ik daarna rustig met mijn kleinkinderen kan spelen.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Ik zou heel graag samen met mijn dochter een grote reis naar Tibet willen maken. Wij hebben samen ooit een moodboard gemaakt en daar stond de reis en een eigen bedrijf toen op. Dat eigen bedrijf is gerealiseerd, maar die reis staat er nog. Bijzonder is dat we onafhankelijk van elkaar Tibet in gedachten hadden.

Waarom juist Tibet? Dat trekt mij gewoon. De levensstijl van de mensen daar lijkt me heel interessant en het lijkt me gewoon een mooie reis.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Dan zeg ik gelijk Barack Obama. Een hele sympathieke en vriendelijke man lijkt mij dat.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Roos was altijd een stil meisje en vaak op de achtergrond.

Is dat veranderd door de jaren heen? Ja ,ik ben wel mondiger geworden. Maar op de achtergrond is nog altijd mijn plekje.

Lijfspreuk: Niet klagen maar dragen.

Waar komt die uitspraak vandaan? Van mijn moeder. Ik leer dit mijn kinderen nu ook. Als je niet klaagt gaat alles veel makkelijker.

Komt dat dan doordat je minder stil staat bij zaken? Ja precies, niet zeuren maar lekker doorgaan.

Wat is uw definitie van geluk? Als mijn kinderen en kleinkinderen het goed hebben, dan ben ik ook gelukkig.

Wat is uw slechtste gewoonte? Volgens mijn dochter kan ik geen 'nee' zeggen. Daardoor wring ik mijzelf in allerlei bochten om een ander toch te kunnen helpen. Dit is een goede eigenschap, maar volgens mijn dochter is geen 'nee' kunnen zeggen ook een slechte gewoonte, omdat ik dan geen rust en tijd neem voor mijzelf.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Aan mijn kinderen en kleinkinderen. Zolang zij het maar goed hebben, dat vind ik het belangrijkste.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Dat is echt The Voice.

Favoriete Netflix/HBO-serie? Game of Thrones.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Met niemand. Ik ben tevreden met mijzelf en het leven dat ik leid.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? ? Vier weken Ambon met mijn ouders, zusters en gezin.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Dat was een vakantie in Nederland, in Epe. Het huisje was zo stoffig en vies. Ik kreeg een acute astma-aanval, waardoor ik per ambulance werd afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dit was dag twee van die vakantie.

Wat was als kind uw droomberoep? Ik wilde heel graag kraamverzorgster worden.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Met mijn ouders, broers en zusters altijd erop uit. Mijn moeder huurde een busje en ze reed zelf. Niemand mocht ons inhalen van ons. Dan ging mijn moeder maar weer harder rijden. Er zijn genoeg mooie herinneringen.

Wie is uw grote voorbeeld? Dat is zonder twijfel mijn moeder.

Met een uitroepteken? Mijn moeder is een hele sterke vrouw die niet klaagt en alles over heeft voor haar kinderen en kleinkinderen. Daarnaast staat ze altijd voor iedereen klaar. Een hele bijzondere vrouw.

Wat is uw favoriete muziek? Ik heb geen favoriete muziek. Ik vind alle muziek erg leuk. Van Braziliaanse muziek tot Nederlandstalige muziek.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Dat is er geen een, want ik ben een open boek. Mensen weten alles al van mij.

Bent u (bij)gelovig? Gelovig ja, ik kom uit een gelovig gezin. Mijn vader heeft zijn hele leven gepredikt in een protestantse gemeenschap. Bijgelovig, nee.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Als we het over eten hebben dan heb ik niet een speciaal iets. Ze kunnen me wel wakker maken voor mijn kleinkinderen.

Favoriet eten? Ik heb geen favoriete maaltijd. Maar als ik mag kiezen tussen aardappels of rijst dan kies ik toch voor rijst. De Italiaanse keuken zoals pizza en lasagne, daar maak je mij dan niet blij mee.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Ik ben helemaal niet politiek aangelegd. Ik vind wel dat de minderbedeelden onder ons er niet beter op worden en steeds meer moeten betalen. Dit is een algemeen probleem en niet alleen in Ede.

Wat zou u doen met een miljoen? Dat zou ik onderverdelen in mijn familie, zodat iedereen er een stukje beter van wordt.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Ik zou graag mijn gezin mee willen nemen als dat zou mogen, meer heb ik niet nodig. Als het om een voorwerp gaat dan neem ik denk ik vuur mee. Dat is toch wel noodzakelijk om te kunnen overleven.

Volgende keer in de rubriek ‘Op de man af’: Leon Meijer.