• Jochem Jurgens

Neem een Breek met Nathalie Baartman

EDE Cabaretière Nathalie Baartman neemt je donderdag 4 april mee in haar 'absurde wereld' en brengt roept met haar geestige bespiegelingen en anekdotes een beeld op die doet verlangen naar een vriendelijker Nederland.

'Op het podium ben ik Nathalie in het kwadraat. Het was niet mijn droom om cabaretière te worden. Het was het gevolg van een prutserig bestaan. Ik wisselde van studies zoals anderen dat doen met tanden. Een betere wereld was m'n enige missie en daarom at ik veel biologische havermout. Want dat was niet verpakt in plastic. Liefde was sowieso te hoog gegrepen. Ik slenterde liever. Op safari in januari. Verloren liep ik door de stad en snapte de mensen niet. Met hun haast en hun blikken op eenzaamheid. Alsof ik een dorp met groetjes met me meedroeg dat ik niet uiten kon.

Het verlangen was geboren. Van daaruit begon ik te schrijven. Over mijn overleden moeder die nog leefde. Over warme chocolademelk drinken in ritueel groepsverband. En dat de carnivoren daarin stukjes rookworst mochten dippen.

Wereldvreemd

Ik bleek cabaret te schrijven. Meldde me aan voor Cameretten en won in 2004 de persoonlijkheidsprijs. 'Wereldvreemd' werd ik genoemd. Dat snap ik nog steeds niet. Ik vind de wereld raarder dan ik. Uit het vergezicht naar een dorp ontstond in 2006 mijn eerste programma 'Stam'. Daarna volgden zes programma's. Met accordeon, harmonium, Bulgaarse zang, buikdans en veel verhalen. Mijn cabaretprogramma's zijn een absurde vertaling van mijn leven.

Als ik terugblik zie ik dat ik in elk programma de hang naar een kleinere wereld bezing. Ik sta haaks op de Zuidas. Folkloristische thema's boeien me. De vegetarische humor van bakleverworst. Het geluid van de Midwinterhoorn doet me tranen. Wandelen door Bulgarije en dan loeihard zingen in de bergen. Een leven in kruissteken. Alsof vrede en liefde verscholen ligt in het breien van een mutsje voor een kindje in Pakistan. Meestal raak ik de wol kwijt. Of app ik mezelf te pletter. Dat is de realiteit. Daarin vind ik de grap. Dat dingen niet lukken. Zonder zelfspot is het leven te ernstig.'

Breek Nu staat Nathalie met haar voorstelling Breek in Theater Cultura. Breek is een subtiel-hilarische voorstelling over kwetsbaarheid. Over het ongemak van stilte. Alles op het randje van de gekte. Ze zei: 'Neem een "breek", joh. Dat kan hier op de stoeptegel. Hier heb je een hapje gefrituurde sprinkhaan. Verstil de gewoonte, troost die vreemdeling en luister. Het jeukt in je hoofd naar ongehoorde stemmen. Het varken knort je. Laat het barsten en regenen. Druppel en huppel. Breek die hartkorst en gooi je telefoon in het hooi. Bladder af en adem weer. Nathalie Baartman heeft van kleinkunst haar passie gemaakt. Je kunt dit met haar delen op donderdag 4 april in Theater Cultura. Kaarten zijn á € 18,00 nog verkrijgbaar via de website van Cultura tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.

De Pers over Nathalie Baartman: 'Je moet om haar grinniken, en je krijgt tegelijk een licht desolaat, ongemakkelijk gevoel van Nathalie Baartmans absurde wereldbeeld. Ze zoekt in haar voorstelling verder naar de liefde en de tederheid… Onnozel is het geenszins. Daarvoor zijn haar gedachten en oneliners over de wereld om haar heen, die ze op de meest onverwachte momenten als strooigoed de zaal ingooit, te goed doordacht… Met ziedende passie.'