• Henny Jansen

'Nee tegen lage vliegtuigen'

EDE ,,Geluidsoverlast en luchtvervuiling, dat is wat Ede vanaf 2019 boven het hoofd hangt als de nieuwe laagvliegroute vanaf Lelystad Airport doorgaat. Bijna niemand in Ede beseft dat", vindt Julie van Rooij. Ze hoopt in ruim een week nog 5.000 handtekeningen te verzamelen voor de door haar opgestarte petitie 'Nee tegen laagvliegende vliegtuigen over de gemeente Ede en de Hoge Veluwe'.

Mathilde van Ravensberg

Op dinsdag 12 september gaat de Edese petitionaris naar de Tweede Kamer om samen met andere actiegroepen uit Gelderland, Overijssel en Friesland protest aan te tekenen tegen de plannen voor de laagvliegroutes. Dan worden diverse petities overhandigd waarmee de actievoerders een herziening van het luchtruim willen afdwingen. Het onderwerp 'vliegroutes voor Lelystad Airport boven Oost-Nederland' staat op 13 september op de politieke agenda in Den Haag.

VLIEGTUIGSPOTTERS Bij Van Rooij hebben zich inmiddels meerdere Edese actievoerders aangesloten. De actiegroep Ede gaat de komende dagen de straat op om te flyeren en meer inwoners wakker te schudden. ,,Vliegtuigen komen straks op 1.800 tot 2.700 meter hoogte over Ede vliegen. Volgens kenners een hoogte waarop vliegtuigspotters kunnen zien welk type vliegtuig het is. Vliegtuigen zullen in tegenstelling tot nu, voortdurend te horen zijn."

Hoe groot de geluidsoverlast in decibellen zal zijn, kan Van Rooij niet met zekerheid zeggen. Ze is er wel zeker van dat het vliegtuiglawaai impact heeft op de leefomgeving en ook de rust op de Veluwe verstoort. De route over Ede is bestemd voor stijgende vliegtuigen. En net boven Ede gaan ze volgens Van Rooij ook nog eens extra 'gas' geven om te klimmen. ,,Dus hier gaan de motoren brullen." Ook de luchtvervuiling gaat toenemen, waarschuwt ze. ,,Laagvliegen kost meer brandstof. En dus is er meer uitstoot van schadelijke stikstofgassen."

ONDERTEKENEN Het was in juli van dit jaar dat Van Rooij een berichtje las over de plannen van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma voor een laagvliegroute over onder meer Ede. ,,Daar schrok ik van. Ik ben me erin gaan verdiepen en heb informatie opgezocht op internet. Bijna niemand wist er iets van. Er is weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Gelderse inwoners zijn gewoon overdonderd." De Edese vindt zichzelf niet iemand die normaal op de politieke barricades staat, maar 'dit kan ik als inwoner van Ede en natuurliefhebber niet over mijn kant laten gaan'.

Ze was de eerste die in Ede een petitie begon en werd al snel gevolgd door de actiegroep 'Red de Veluwe' die zich vooral Veluwe-breed profileert. Ook vanuit het paracentrum op vliegveld Teuge klonken protesten omdat parachutespringen onmogelijk zou worden door de lage vluchten. De alternatieve plannen die Teuge inmiddels richting de Tweede Kamer heeft gestuurd, lossen volgens Van Rooij niets op voor Ede. ,,Ook in hun voorstel blijft Ede dezelfde overlast houden." Ze roept mensen op de petitie te ondertekenen via https://lelystadhogeraanvliegenoverede.petities.nl. ,,Op een inwonersaantal van 110.000 moeten we toch zeker 10.000 ondertekenaars kunnen halen. De rust die we nog in Ede en op de Veluwe hebben, willen we graag zo houden."