• Eric Mackay bij een tableau van het oude Amsterdam.

  Freek Wolff
 • Eric Mackay bij een tableau van Chris Dagradi over 9/11. ,,Het is mijn favoriete werk. -

  Freek Wolff
 • Eric Mackay bij het tableau van het oude gemeentehuis in Ede.

  Freek Wolff
 • Eric Mackay bij een tableau met koningin Wilhelmina.

  Freek Wolff
 • Eric Mackay bij 'De gelukkig olifant' van het koninklijk huis.

  Freek Wolff

Nederlands Tegelmuseum zoekt vrijwilligers

OTTERLO Het Nederlands Tegelmuseum zoekt meer vrijwilligers. Zaterdag 9 juni werd aan de Eikenzoom 12 de expositie 'Kijck, de takels en de touwen' over schepen geopend.

Freek Wolff

,,We leveren een bijdrage aan de culturele rijkdom in de gemeente Ede, al vind ik dat dit best nog een tandje meer mag", zegt Eric Mackay. Hij is directeur vanaf oktober 2015. ,,Cultuur is belangrijk voor het woon-, werk-, leef- en vestigingsklimaat. Tot mijn genoegen lees ik voor het eerst in het nieuwe bestuursakkoord dat dit wordt bevestigd. Ook de dorpen worden expliciet genoemd en daar ben ik erg blij mee."

BODEM BEREIKT De afgelopen periode is de subsidie van het museum teruggebracht van 180.000 naar 100.000 euro per jaar en was de opdracht om meer met vrijwilligers te werken. ,,De financiële bodem is nu wel bereikt. De conservator is nog wel in dienst om de kwaliteit van het museum te bewaken."

Het Tegelmuseum zocht samenwerking met het Kröller-Müller Museum en dat werpt vruchten af. ,,Helene Kröller-Müller verzamelde namelijk ook tegels, maar die lagen in het depot. Die hebben we in bruikleen gehad, waardoor ons bezoekersaantal omhoog schoot. We gaan daarmee zelfs een speciale kamer inrichten."

Mackay is voorzitter van Museumoverleg Ede en wijst op de digitale tafels die in alle musea van de gemeente staan en bezoekers op een moderne manier attent maakt op de andere musea. ,,Zo kun je elkaar versterken, want het belangrijkste is dat we allemaal onze collecties kunnen laten zien."

VERZAMELING Het Otterlose museum toont al 56 jaar de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. 'Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design', meldt de website.

Er is een grote vaste collectie en elk jaar zijn er twee á drie tijdelijke exposities. ,,We hebben een vast aantal parels, zoals twee kostbare werken van Karel Appel, een werk van Escher en 'De gelukkige olifant', een groot werk dat de gevel sierde van het Italiaanse vakantiehuis van koningin Juliana en Prins Bernhard. Of kijk naar het fraaie tableau van het oude Edese gemeentehuis. Iedereen die hier voor het eerst binnenkomt, is verrast door de omvang en de variatie."

RONDLEIDERS Mackay is blij met de huidige vijftien vrijwilligers, maar ziet graag nog minstens vijf nieuwe enthousiastelingen de mouwen opstropen. ,,Want we zijn - op maandag na - de hele week van 13.00 tot 17.00 uur geopend. We hebben rondleiders nodig en mensen aan de balie die met een kassa om kunnen gaan. Daar worden ze in opgeleid natuurlijk."

De directeur wijst op een vorige tijdelijke expositie over Bijbels, terwijl op één wand standaard een enorm tableau te zien is over Jezus bij Pilatus. Er hangen tableaus met overzichten van Rotterdam en Amsterdam, de visserij, een grote wand met oude kinderspelletjes, tegeltjes boven een schouw, een slagerij-interieur, werkjes van Bart van der Leck, een groot plateau van Chris Dagradi over 9/11 in New York ('mijn favoriet' en een portret van koningin Wilhelmina. Het museum heeft een vereniging van ruim vierhonderd vrienden die steun verlenen.

Meer informatie op nederlandstegelmuseum.nl.