• Theo Beumer

Muziekevenementen Heideweek dit jaar naar Kuiperplein

EDE Het Kuiperplein wordt vanaf de zomer van 2017 hét feestterrein voor de evenementen van de Heideweek. ,,Het marktplein kan het gewicht van veel mensen wel dragen, maar gespring van een grote mensenmassa kan de constructie van de parkeergarage beschadigen en dat is niet wenselijk", legt burgemeester Cees van der Knaap uit. Het gemeentebestuur gaat in overleg met omwonenden van het Kuiperplein afspraken maken over de uitvoering van deze evenementen.

Freek Wolff

Een onderzoek naar de belasting van de Markt wijst uit dat het springen van duizenden mensen, op termijn, voor schade kan zorgen aan het plafond van de parkeergarage. Hierdoor zijn muziekevenementen op deze plek niet langer mogelijk. Bovendien ondergaat de Markt dit jaar een metamorfose, waardoor een deel van het plein ook niet meer gebruikt kan worden voor evenementen. Na de herinrichting blijft het marktplein nog wel in gebruik voor kleine en middelgrote evenementen.

PARKEERDEK Onderzoek door de onderzoeksbureau Royal Haskoning bevestigt dat het parkeerdek in beweging komt als duizenden mensen daar feest vieren. Op termijn zou schade kunnen ontstaan aan materialen aan de onderzijde van het dak van de parkeergarage. Het gaat dan bijvoorbeeld om bordjes voor bewegwijzering en sprinklerinstallaties.

Ook kan op termijn de kwaliteit van het dak afnemen. De gemeente kiest ervoor mogelijke schade voor te zijn, ,,want we willen de parkeergarage toch zo lang mogelijk gebruiken."

GROTER Qua grootte en locatie is het Kuiperplein de meest geschikte locatie voor evenementen, vindt de gemeente. ,,Het is nog groter dan de Markt. Er kunnen zo'n acht á tienduizend mensen staan. Naast de grote ruimte heeft het nog meer technische voordelen. Het heeft geen schuine kanten, de bevoorrading is eenvoudig te realiseren en vluchtwegen zijn er voldoende. Het nieuwe poppodium langs de spoorlijn kan ook een toegevoegde waarde hebben", verklaart wethouder Johan Weijland.

COMITE ENTHOUSIAST Volgens hem was de eerste reactie van het Heideweekcomité enthousiast. Uit onderzoek blijkt dat het plein kan worden omgevormd tot een plein waarop grote evenementen mogelijk zijn, zo'n tien á twaalf per jaar. Op welke manier dat gebeurt, bespreekt Weijland binnenkort met omwonenden. Op 20 februari is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden in Cultura. Daar komt het haalbaarheidsonderzoek aan de orde en wil de gemeente doorpraten over vragen die leven. Om de Heideweekevenementen de eerste jaren op het Kuiperplein te realiseren, is 100.000 euro nodig.

VOORKEUR Op basis van de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek en de toekomstige ervaringen, zal het Kuiperplein een definitieve inrichting krijgen waarop ook evenementen mogelijk zijn. Hierbij wordt gekeken naar meer functies en een betere aankleding van het plein. Hiervoor wordt 1,1 miljoen euro uitgetrokken. ,,Het blijft wel een parkeerterrein. Het idee om op deze plek te bouwen is verleden tijd", zegt Weijland. Het uitgangspunt voor de gemeente is een levendig centrum. De muziekevenementen blijven daarom bij voorkeur in het centrumgebied.